DSC 1590

Чергове засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області відбулося 8 червня під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

З інформацією по першому питанню порядку денного «Про стан організації охорони праці на підприємствах, установах та організаціях області під час пандемії COVID-19». виступила завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Наталія Гриценко, яка зазначила, що Об'єднання профспілок Харківської області провело низку заходів, спрямованих на підвищення культури охорони праці в регіоні: розробило План заходів з відзначення Дня охорони праці в Україні у 2021 році, підготовлено та направлено звернення Виконкому Об'єднання профспілок Харківської області до влади, роботодавців та трудових колективів щодо безпечної роботи для здоров'я та життя працівників. На сайті ОПХО та в газеті «Солідарність» оприлюднено інформацію щодо підготовки та відзначення у 2021 році Дня охорони праці в Харківській області, постеру з посиланням на сайт МОП.

На виконання Плану заходів та з метою мінімізації ризиків та/або недопущення в подальшому нещасних випадків на виробництві більшість членських організацій провели засідання виборних органів, роз’яснювальну роботу в трудових колективах щодо необхідності дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

У більшості підприємств, установ і організацій, профспілкових комітетів за підсумками роботи у I кварталі 2021 року заслухано та проаналізовано ситуацію щодо стану виробничого травматизму і професійної захворюваності, безпеки руху автотранспорту та протипожежного захисту, утримання у належному стані будівель, споруд та інженерних мереж, безпечної експлуатації обладнання підвищеної небезпеки, проведені позапланові оперативні перевірки стану охорони праці в умовах перебування на карантині та інше. Всі нещасні випадки та причини виникнення профзахворювань розслідувались за участю профспілок.

Голова постійної комісії Ради ОПХО з питань охорони праці та здоров’я Альона Благовещенська, нагадала присутнім, що захворювання коронавірусною хворобою медпрацівника прирівнюється до нещасного випадку на виробництві і внесена до переліку професійних захворювань, що визначено відповідними нормативними документами. Але під час розслідування буває дуже важко визначити де саме людина захворіла: під час виконання службових обов’язків, вдома чи у транспорті. Тому дуже часто доводиться докладати чимало зусиль, щоб доказати роботодавцям причину захворювання та захистити медпрацівників, які стоять у перших ланках боротьби з цією страшною хворобою.

Голова ОПХО Сергій Тесленко підтримав Альону Вікторівну та наголосив, що сьогодні і на найвищих щаблях законодавчої та виконавчої влади - нерідкість повне нерозуміння необхідності та всебічної підтримки працівників. Але профспілкам, які стоять на захисті соціально-економічних прав людини праці, не час опускати руки, треба всіма законними шляхами захищати трударя та використовувати більш активні заходи впливу на владу.

Члени виконкому доповнили постанову з цього питання: «підготувати та направити звернення до Голови Верховної Ради України і народних депутатів України від Харківщини щодо неприпустимості прийняття законопрєкту 3515 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» як чергового антиконституційного та антисоціального закону.

«Про проблемні питання та завдання профспілкової організації профспілки працівників держустанов в сучасних умовах» доповідав голова Харківської обласної профспілкової організації професійної спілки державних установ України Олександр Гацько, який підкреслив, що Профспілка втратила за період незалежності України тисячі членів профспілок. Протягом останніх років відбувається реформування державного устрою країни - проведено об’єднання районів області, згідно з планами створені територіальні громади, тому більшість спілчан перейшли до створених організацій на базі інших державних установ, призупинили свою діяльність 15 районних організацій, до яких входило 145 первинних профспілкових організацій органів місцевого самоврядування та комунальних установ створених в них. Крім того, готуються положення законопроектів, які звужують трудові права та гарантії працівників, визначені трудовим законодавством, позбавляють працівників індивідуального та колективного захисту від свавілля роботодавця, створюють передумови для впровадження рабської праці й усунення профспілок від представництва та захисту. Незважаючи на значні зусилля як обкому Профспілки так і ЦК Профспілки, інших виборних органів Профспілки, у тому числі і систематичну участь у солідарних акціях на захист трудових прав, основне програмне завдання - забезпечення гідного рівня оплати праці членів Профспілки, членство в Профспілці та забезпечення належного профспілкового захисту залишається актуальним.

Харківська обласна організація Профспілки і надалі основною метою вважає виконання статутних завдань, обов’язок представляти та захищати трудові, соціально-економічні права і законні інтереси членів Профспілки в органах державної влади різних рівнів та місцевого самоврядування, у взаємовідносинах з роботодавцями, здійснювати координацію дій районних, об’єднаних, міських, первинних організацій Профспілки, спрямованих на реалізацію завдань Профспілки.

Цього дня члени виконкому затвердили план роботи Об’єднання профспілок Харківської області на II півріччя 2021 року та ознайомилися з організацією роботи з оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2021 р.

З питанням «Про турнір з міні-футболу серед профспілкової молоді «Кубок профспілок» виступав голова Молодіжної ради ОПХО Роман Артеменко, який роз’яснив присутнім окремі пункти Положення про турнір, який відбудеться 18 вересня 2021 року.

На цьому засідання були прийняті рішення про клопотання щодо нагородження Почесним знаком ФПУ «За розвиток соціального партнерства», «Про підтвердження почесного звання «Народний аматорський колектив профспілок України», почесного звання «Зразковий аматорський колектив профспілок України», а також щодо нагородження спілчан Почесною грамотою ФПУ та ОПХО. Крім того, питання «Про узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці» довів Генеральний директор Підприємства «Палац Праці» Леонід Ступак.

DSC 1620

Олесь Леміщенко,

редактор