IMG 0053

Таку тему творчої роботи розкривали члени Молодіжних рад ФПО та Єдиної первинної профорганізації «Гідросила» під час спільного засідання.

Звісно, у багатьох поняття «гідна праця» викликає усмішку або іронію, адже про його реалізацію доводиться тільки мріяти. Але на календарі є такий Всесвітній день дій за гідну працю, який спонукає, у першу чергу від профспілкової молоді, відстоювати гідні умови праці.

Роздуми членів Молодіжних рад про гідну працю дуже цікаві. Наприклад, Євген Шаповал дав таке визначення гідної праці. «Це такий вид трудової діяльності, який забезпечується роботодавцем, державою, працівником та профспілкою,  встановлюється справедлива оцінка виконаній роботі, гарантується дотримання етики та трудового законодавства, створення безпечних та комфортних умов праці».

Катерина Місюта зазначила: «Гідна праця – це той вид трудової діяльності, який забезпечує якісне та ефективне функціонування різних галузях. Вона потребує виконання низки вимог до роботодавця, працівника та правових дій з боку держави. Роботодавець повинен забезпечувати гідну оплату праці, сприяти підтриманню інтересу до підвищення кваліфікації працівника. Держава у свою чергу зобов’язана створити гідні умови для роботодавця».

На думку Мар’яни Вихрист, гідна праця – це не тільки праця, спрямована на благо суспільства, а й така, яка виконується добросовісно, за покликом душі. Завдання роботодавця – викликати цю зацікавленість у працівника. Олена Пирогова вважає, що гідна праця – це нормальні умови, зарплата, соціальна безпека. Коротко і влучно висловилася Наталя Коломієць: «Гідна праця – це коли ти працюєш і маєш за те гідну зарплату».

Точка зору Ольги Мельничук така: «Гідна праця – це гідна оплата праці та гідні умови праці (сучасна техніка, спеціальна форма, комфортне робоче місце). Такі умови, щоб хотілося ходити на роботу». Вікторія Медведєва переконана, що гідна праця – це рівномірна безпека праці та отримання фінансового задоволення від праці. Оксана Продайвода висловилася так: «Гідна праця – це високопродуктивна праця, соціальний та економічний захист працівника». Гідна праця у розумінні Наталії Павлишен – це праця в комфортних умовах, гідна зарплата, можливість самореалізації, навчання».

Відповіді молоді на запитання» «Чи можна назвати працю в Україні гідною?» розділилися: одна вважають частково, інші стверджують категорично - ні.

Цікаві відповіді прозвучали на запитання: «Що треба зробити, аби праця була гідною?». Євген Шаповал стверджує, що потрібна взаємодія трьох сторін: влади, роботодавців та профспілок. Це основа для забезпечення гідної праці. Владі необхідно припинити утиски роботодавців та профспілок, встановити адекватні розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму.

У Мар’яни Вихрист своє бачення: «Роботодавцям слід підвищувати ефективність праці різними заходами та заохоченнями. Однією з умов гідної праці також є любов до роботи, а роботодавець повинен підтримувати ентузіазм працівників та підвищувати зарплату». Катерина Місюта вважає, що влада повинна контролювати дії роботодавця та вживати жорсткі заходи при виявленні порушень прав працівників Профспілки зобов’язані вести діалог з владою щодо забезпечення гідної праці. За словами Олени Пирогової, потрібно діяти згідно із законами, хоча настав час змінювати систему в цілому.

Якби ці думки дійшли до влади…

Пресцентр Федерації профспілок України