22122101ico

Як відомо, у першому читанні прийнято законопроект «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України» №3663, який викликав широкий резонанс у суспільстві. 

Профспілки, у тому числі Федерація профспілок Кіровоградської області,  сказали: ні такому законопроекту. Підстава -  він суперечить статті 22 Конституції України та багатьом  іншим законодавчим актам. А головне – він руйнує систему соціального страхування. Ця тема нещодавно була озвучена ФПО у прямому ефірі на Суспільному телебаченні.

Під позитивним гаслом про скорочення адміністративних затрат скасовується положення щодо виплати  допомоги з тимчасової непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під медичним наглядом, надання застрахованій особі допомоги з тимчасової непрацездатності для санаторно-курортного лікування та  низка інших негативних положень.

Справа в тому, що раніше уже забрали у Фонду соцстраху право на санаторно-курортне лікування, а тепер забирають допомогу і під час реабілітації, як правило, тяжко хворих людей.

У проекті закону передбачено скоротити строки звернення за лікарняним з 12 календарних місяців до одного. Що це значить для рядового працівника, ми уже впевнилися на практиці. З переходом на електронні лікарняні часто виникають неточності, наприклад,  у прізвищі, місця роботи та інші і отримати лікарняний за місяць просто нереально. А як так, то людина може втратити виплату лікарняних. 

Велика загроза для застрахованих осіб, тобто для рядових працівників, інтереси яких захищають профспілки, є скасування принципів самоврядності, соціального партнерства щодо управління соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та страхуванням від нещасного випадку і профзахворювань. На сьогодні управління Фондом здійснюється на тристоронній основі з рівної кількості представників від держави, роботодавців і застрахованих осіб. Ця модель дає можливість представникам застрахованих осіб впливати на прийняття рішень з урахуванням їхніх інтересів. Саме така модель управління  притаманна Європейському Союзу, куди ми рухаємося.

Профспілки впевнені, що в результаті цієї новації постраждають застраховані особи – погіршиться соціальний захист при настанні страхових випадків.

Фонд соціального страхування призначений для здійснення соціального захисту працівників - застрахованих осіб (членів сімей) у разі хвороби, нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання, настанні інших страхових випадків, пов’язаних з роботою.

При представленні законопроекту №3663 у сесійній залі Верховної Ради його автор депутат Папієв пояснив необхідність об’єднання Фонду соціального страхування з Пенсійним фондом тим, що Фонд соцстраху має заборгованість з оплати лікарняних листків, якої раніше ніколи не було. Виникає питання, як може дотаційний Пенсійний фонд забезпечити погашення заборгованості Фонду соцстаху? Пан Папієв забув, що ситуація погіршилась у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 і введенням різних карантинних обмежень та зростанням видатків фондів соціального страхування.

Які конкретні дії профспілок? Вони не мовчать. 7 жовтня на Всеукраїнській акції протесту однією із вимог до Верховної Ради та Уряду було: припинити одержавлення самоврядних фондів соціального страхування. На сайті Президента України зареєстрована петиція стосовно недопущення прийняття законопроекту №3663. Направлено Звернення до народних депутатів щодо не підтримки згаданого проекту.

2 грудня поточного року в  області відбулася акція протесту за участю шахтарів Кіровоградщини з вимогою зняти проект Закону №3663. Акцію шахтарів підтримала Федерацією профспілок області. 21 грудня  в облдержадміністрації відбулося засідання за круглим столом за участю  голови облдержадміністрації та депутатів обласної ради.  Під час засідання голова ФПО Максим Баланенко озвучив  позицію профспілок. В обговоренні вказаної проблеми також взяв участь  голова профкому шахти «Інгульська». За результатами круглого столу вирішено звернутися до Верховної Ради щодо необхідності доопрацювання законопроекту.

20211222 104234

             Прес-центр Федерації Профспілок Кіровоградської області