1641210936 1

У Казахстані тривають масові протести по всій країні, які останніми днями переросли у заворушення.

Причиною стало підвищення з 1 січня 2022 року ціни на скраплений газ, яким заправляється більшість транспорту, і відтепер розмір мінімальної зарплати у країні робить його фактично недоступним.

Окрім зниження ціни на паливо, протестувальники почали вимагати відставки уряду,  президента та парламенту. У столиці Казахстану Нурсултан введено надзвичайний стан. Через сутички з силовиками є жертви. В інформаційному просторі події в Казахстані інколи порівнюють з українським Майданом 2013-2014 років, однак у пришвидшеному режимі.

Протести розпочались у м. Жанаозен, де 10 років тому назад вже відбувались трагічні події, коли після багатомісячного страйку робітників-нафтовиків внаслідок застосування поліцією вогнепальної зброї (лише за офіційними даними) загинуло 17 людей та понад 86 отримали поранення.

1641210925 2

23 грудня 2021 року з нагоди цієї трагічної дати представники Київської обласної ради профспілок провели мирне зібрання біля посольства Республіки Казахстан у Києві.

Метою акції стала підтримка казахських профспілкових активістів, громадян Республіки Казахстан, які борються за свої права та свободи, а також висловлення солідарності з незаконно засудженими активістами. Учасники мирного зібрання, серед яких представники Молодіжної ради КОРПС, передали представникам посольства Республіки Казахстан заяву з вимогою припинити тиск на лідерів профспілок та поважати демократичні права своїх громадян.

1641210912 3

Київоблпрофрада