12 DSC 0965

1 листопада 2022 року відбулася інформаційна зустріч членів Президії Федерації профспілок Вінницької області з начальником Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Оленою Корчакою.

Модератором зустрічі виступив Голова ФПО Микола Колесник.  

Олена Корчака поінформувала присутніх про ситуацію із пенсійним забезпеченням в області.  Зазначила, що станом на 01.10.2022 р. на обліку перебуває 435 тис. пенсіонерів. Охарактеризувала ситуацію з виплатою пенсій громадянам в умовах воєнного стану. З 01 жовтня 2022 р. проведено масовий перерахунок пенсій. На сьогодні в області оцифровано 113 308 трудових книжок та 210 тис. пенсійних справ.

12DSC 0960

Повідомила, що 16 вересня 2022 року Урядом прийнято постанову про передачу функцій призначення та виплати субсидій ПФУ. З 1 грудня п.р. органами ПФУ опрацьовуються заяви на призначення субсидії через: сервісні центри, веб-портал електронних послуг ПФУ, пошту, мобільний додаток ПФУ.

Також, О. Корчака зазначила, що з 01 січня 2023 року набирає чинності Закон №2620-IX ”Про внесення змін до Закону України ”Про загальнообов’язкове соціальне страхування” та ЗУ ”Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Відповідно до Закону відбудеться обєднання адміністративної структури ПФУ та Фонду соціального страхування на базі ПФУ.

В ході обговорення процесу обєднання досягнуто домовленості про  включення повноважного представника ФПО до складу комісії, створеної Головним управлінням ПФУ у Вінницькій області.

Підводячи підсумки зустрічі Голова ФПО Микола Колесник наголосив на ролі соціального діалогу як інструменту забезпечення дотримання норм трудового законодавства в умовах воєнного стану. Зусилля усіх його сторін: держави, роботодавців та профспілок, у непростий для нашої країни час, мають бути спрямовані на недопущення порушення прав працівників, дотримання умов і гарантій гідного рівня життя людини.

В ході зустрічі були дані відповіді на чисельні запитання.

 12 DSC 0956

 

Федерація профспілок Вінницької області