347817878 768947694961271 5966607451037138997 n
Озвучені у попередніх публікаціях питання забезпечення заробітної плати та пенсій працівникам Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру стали предметом ініційованої Федерацією профспілок області зустрічі в закладі за участі заступника начальника Управління охорони здоров'я облдержадміністрації Василя Залевського, начальника відділення Національної служби посередництва і примирення Оксани Євченко, головного лікаря закладу Мирона Олійника, голови первинної профспілкової організації Інни Бас.
Мета зустрічі - пошук шляхів погашення фінансових боргів перед працівниками та недопущення їх у майбутньому, зниження соціальної напруги в колективі, запобігання виникненню колективного трудового спору (випадок знаходиться на контролі служби посередництва та профспілок).
Серйозною дилемою для закладу після переходу на договірні відносини про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров'я України стало відшкодування органам Пенсійного фонду України витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Це 54 особи диспансеру, які отримали пільговий стаж за роботу у шкідливих виробничих умовах, а заклад зобов'язаний відшкодовувати кошти пенсійному фонду до досягнення працівниками пенсійного віку. Щомісячна сума відшкодувань сягає більше 200 тис.грн. Ця проблема існує у всіх протитуберкульозних закладах держави, але має вирішуватися конкретним закладом.
Дійшли висновку, що ринкові відносини функціонування закладів охорони здоров'я вимагають сучасних методів адміністрування, як розширення співпраці з НСЗУ, залучення до вирішення питань функціонування закладів профільних депутатських комісій обласної ради (заклад є комунальною власністю обласної ради) та комунікацій відповідних управлінських структур виконавчої влади на етапі прогнозування ризиків, а не звернень закладу до різних інстанцій після виникнення проблем.
Виділення фінансового ресурсу на погашення боргу за пільгові пенсії з обласного бюджету прогнозовано відбудеться (сесія 31.05.2023), але протягом року критичним залишається виплата заробітної плати. Ринок вимагає діалогу, по іншому, як показує вітчизняна практика, досягти успіху не можливо.