photo 2020 11 25 11 54 42

1 квітня, не дивлячись на категоричні заперечення представника СПО профспілок, зауваження Урядового уповноваженого з гендерної політики, Уповноваженого ВР з прав людини, Урядовий Комітет з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики рекомендував Уряду розглянути законопроект Мінекономіки про дерегуляцію трудових відносин.

 

- Ним запроваджується пріоритетна дія індивідуального трудового договору над нормами міжнародних і національних законодавчих актів. Дозволяється роботодавцю включати до трудового договору додаткові права, обов’язки, відповідальність сторін і додаткові підстави для припинення трудових відносин.

- Профспілка більше не зможе надавати своєму члену захист від необґрунтованого звільнення з ініціативи роботодавця, тому що чинні законодавчі гарантії щодо погодження профспілками таких звільнень також скасовуються.

- За ініціативи роботодавця виключно в трудовому договорі можна відображати питання режиму роботи, залучення до надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові, неробочі дні, надання днів відпочинку, щорічних відпусток тощо.

Тобто що ж насправді пропонується під виглядом ліберальних реформ? Це злидні, безправ’я, відсутність життєвих перспектив для працівника і членів його сім’ї через трудове рабство, і як наслідок зростання трудової імміграції в пошуках кращої долі на чужині.

Чи усвідомлюють це прості люди? І хто захистить їхні права як не профспілки?

Федерація профспілок проти нововведень, які порушують конституційні права працівників. Закликаємо широку громадськість, науковців, експертне середовище разом з профспілками рішуче діяти, щоб відстояти права працівників.

 

                                                                                Прес-центр ФПУ