bednost 2

  У першому півріччі 2020 року рівень бідності серед працюючих українців склав 42,4%. В цьому році поліпшення ситуації не очікується. Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради. Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко зазначив, що уряд розглядає боротьбу з бідністю як основне завдання. «За результатами першого півріччя 2020 року рівень бідності за абсолютним критерієм серед працюючих становить 42,4%. Тобто така частка працездатного населення не могла забезпечити гідне життя собі і своїй родині», - йдеться в повідомленні. 

    При цьому завідуюча сектором досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмила Черенько зазначила, що в 2021 році не очікується поліпшення ситуації. Нагадаємо, в жовтні 2020 року Світовий банк прогнозував, що економічна криза призведе до підвищення рівня бідності в Україні. Для зниження бідності необхідний стійке економічне зростання. Як повідомлялося, рівень бідності за національною методологією Всесвітнього банку для України зменшився з 16,8% в 2018 році до 14,5% в 2019 році.

   Боротьба з бідностю - один з приорітетів діяльності Федерації профпслок України. Як заявив Голова ФПУ Григорій Осовий під час круглого столу з питань зміни економічної моделі країни, подолання бідності, тіньової економіки як внутрішнього ресурсу для сучасного індустріального розвитку, ситуація з бідностю у країні потребує кардінальних та ефективних кроків задля вирішення цієї проблеми.  

  Профспілковий лідер зазначив:

  "Що, на наш погляд, потрібно було б змінити?  Перш за все, економічна  і соціальна політика  мають йти єдиним курсом, взаємодоповнюючи  динаміку розвитку. Саме в такий спосіб  з 70-х  років  формувалася сильна соціальна Європа. Друге, розподіл ВВП  має передбачати  60-65% видатків  на споживання (наразі  приблизно 35%),  постійно  підживлюючи  економіку попитом  на товари і послуги. Третє, - ми маємо систему державних соціальних стандартів і гарантій (прожитковий  мінімум, мінімальна  зарплата, мінімальна пенсія, інша виплати), які потрібно впроваджувати у життя безапеляційно. За таких умов ми можемо гарантувати людям реалізацію ст. 48 Конституції на достатній життєвий рівень. І, нарешті, колективно-договірні  умови  оплати  праці  повинні бути  орієнтовані  на поетапне  наближення  розміру зарплати українських робітників до рівня  сусідніх Європейських країн, щоб  створити  конкурентні умови  трудовій міграції і зберегти  трудові ресурси.

 Для досягнення цих цілей потрібна сильна і високопродуктивна економіка. Нинішня  аграрно-сировинна  економіка не продукує  достатніх  темпів  економічного розвитку і високопродуктивних  робочих місць, а від так  достатню  ресурсів  для реалізації  ефективної  соціальної політики. Потрібні темпи економічного зростання на рівні принаймні 5-7%  для забезпечення нинішніх соціальних стандартів і підвищення соціальних гарантій. Тому напрацювання, проведені колегами з Федерації роботодавців України, і які імплементовані у дослідження «Економічне  відродження  України через  новітній індустріальний розвиток», ФПУ  підтримує. Додана вартість  має  генеруватися  і залишитися в Україні.

 Для подолання  бідності серед  працюючих  потрібні: 1 - сучасні   робочі місця, 2 - повна  і продуктивна зайнятість  і 3 - гарантії  мінімальної оплати праці не нижче фактичного прожиткового мінімуму, який розраховується на осучасненій  нормативній  основі, з включенням до  зарплати  так званої  сімейної складової: продукти харчування, одяг, житло, медичне обслуговування, освіта тощо".

 Федерація профспілок України