FSS 4 e1554457080629 3 

Міністерством соціальної політики України розроблено проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

За ініціативи Міністра Марини Лазебної відбулися тристоронні консультації від профспілкової сторони: з головою СПО об'єднань профспілок, Головою ФПУ Григорієм Осовим, заступником голови КВПУ Петром Тулеєм, від роботодавців: з головою УСПП Анатолієм Кінахом, головою Федерації металургів України Сергієм Біленьким та Головою правління Фонду соціального страхування — Євгеном Котиком, Першим заступником Міністра соціальної політики України.

Під час зустрічі Голова СПО об'єднань профспілок поінформовав сторони про неприйнятність законопроекту профспілковою стороною, виходячи з того, що запропоновані зміни значно звужують права застрахованих осіб. Зокрема в складних умовах, яких перебуває економіка, падіння життєвого рівня працівників, зменшення видатків на лікарняні, покладання на бізнес терміну їх оплати з 5 до 10 днів, збільшуючи його в два рази.

Сторони внесли пропозиції щодо ліквідації дефіциту бюджету Фонду соцстраху за рахунок пошуку внутрішніх резервів і висловили чітку позицію щодо обов’язкової фінансової підтримки держави, оскільки значне зростання витрат на лікарняні викликані пандемією і тому потрібно підтримати людей, а не перекладати відповідальність на них і працедавців.

Сторони попросили Міністра М. Лазебну  поінформувати Прем’єр-міністра України  про позицію сторін соціального діалогу стосовно недопущення руйнування діючої системи тристороннього та паритетного управління фондами, а також про готовність до спільної роботи з метою стабілізації ситуації. 

 

Федерація профспілок України