b46a12bead55ac00e71971246ee1edd4

 

Праця з дев'ятої ранку до шостої вечора відходить в минуле. Їй на зміну ідуть вільний графік та короткий робочий тиждень. Правда, не скрізь і не для всіх.

Світ змінюється, змінюється і робота. Якщо попереднє покоління прагнуло стабільності, працюючи з дев'ятої ранку до шостої вечора на одній роботі все життя, то зараз підхід людей до роботи змінився.

Раніше вся робота була п'ятиденною рутиною. У 21 столітті організації пропонують своїм працівникам різні опції співпраці. Вони ще не перестали наймати людей у штат, але вже почали користуватися аутсорсингом, незалежними підрядниками, краудсорсом і багатьма іншими опціями.

Армія вільних художників росте  

Це підтверджує компанія Deloitte у своєму дослідженні. За її даними, число альтернативних працівників зростає: більше третини зайнятих у США працюють на допоміжних, тимчасових, проектних або контрактних засадах.

У компанії відзначають, що кількість людей, які працюють поза штатом, зростає, а число штатних співробітників скорочується, і це світова тенденція.

За прогнозами, до 2020 року частка фрилансерів на американському ринку праці досягне 16%. Для порівняння: у 1995 році ця цифра становила 6,7%. Частка співробітників з повною і частковою зайнятістю буде зменшуватися.

Зростає фриланс і в Україні. За даними українського сервісу Freelancehunt, у 2018 році число зареєстрованих на платформі фахівців збільшилося на 100 тис або на 45% до 320 тис. Кількість замовників зросла на 35 тис, кількість проектів — на 30 тис, а сумарний бюджет — на 60 млн грн.

Крім того, багато фрилансерів працюють на зовнішні ринки на зарубіжних сервісах, наприклад, на UpWork. Найпопулярніші напрямки діяльності фрилансерів в Україні у 2018 році — дизайн, робота з текстами, програмування.

Детальніше

За повідомленнями

Інтернет-видань