unnamed 230421

«Неясне ми рано чи пізно роздивимось. А ось з очевидним, схоже складніше»

Ед Мурроу

Питання "власності профспілок» з часу отримання незалежності Україною стало схожим на "прокляття". Суть "прокляття": «профспілки незаконно володіють своїм майном».  Як результат, на вівтар "власності" увесь цей час   приноситься порушення прав профспілок і профспілкового законодавства.

Усі ці роки рейдери керуються гаслом: «Власність - це крадіжка!», яке в різний час висували французькі соціалісти-утопісти Мелье і Прудон, безсоромно заявляючи про свої права на профспілкову власність. Після  кожних виборів  ті, хто прийшли до влади, починають знову задаватися питаннями, на які давно дані вичерпні відповіді. Мова йде про Висновок Ради науково-правових експертиз при Інституті держава і права В.М. Корецького НАН України, кафедри цивільного права №1 Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, висновку доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента Національної академії правових наук України, заслуженого діяча науки і техніки Інни Спасибо-Фатєєвої.

         Так, Володимир Потьомкін, фахівець з ненасильницької, процесуальної протестної діяльності, у тижневику «2000» у №12(978) за 25 – 31 березня  2021 року в статті «Шість запитань, які варто задати профспілкам: В Україні вже багато років точаться суперечки щодо майна профспілок»,  щоб «поставити крапку в цій суперечці», заявив, що «досить задати профспілкам шість запитань, і стане, на його погляд, зрозумілим, що «майно профспілок має повернутися у власність держави». 

У свою чергу,  вважаємо, що «досить задати владі шість запитань, щоб зрозуміти, що власність належить профспілкам на законних підставах. Адже, як писав Іжен Іонеско, французький драматург румунського походження, один з основоположників театру абсурду, визнаний класик театрального авангарду XX століття писав:  «Не відповідь просвіщає, а запитання».

Детальніше

Василь Шилов,

кандидат філософських наук, юрист