КОНД5

 

28 липня заступник Співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради від профспілкової сторони, заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк аргументовано презентував на засіданні Комітету НТСЕР з питань трудових відносин і ринку праці пропозиції профспілкової сторони до Концепції реформування оплати праці. Засідання проходило під головуванням голови Комітету – голови Профспілки працівників державних установ Тетяни Нікітіної. У ньому взяли участь представники сторін роботодавців, профспілок та Уряду.

Сергій Кондрюк запропонував - і був у цьому підтриманий представниками всіх трьох сторін соцдіалогу - обговорити це питання як головне на найближчому засіданні НТСЕР, причому до того, як будуть обговорюватися питання проекту Держбюджету на наступний рік. Головний посил - рентабельним повинен бути не тільки бізнес, а й праця найманого працівника, а злидні серед працюючих - взагалі ганьба для держави.

«Треба наблизити на кінець серпня – початок вересня засідання НТСЕР, під час якого до розгляду проекту Держбюджету-2016 обговорити питання державної політики в сфері оплати праці», - підкреслив він. І додав: «Нам потрібно консолідувати позиції представників всіх трьох сторін для виробки конкретних пропозицій, з яких і почнеться відновлення належного рівня трудових доходів».

 КОНД1

Сергій Кондрюк запропонував надіслати свою презентацію представникам урядової сторони та сторони роботодавців і після цього обговорити конкретні та конструктивні альтернативні пропозиції.

Під час засідання відбулись ще дві презентації. З доповіддю щодо презентації проекту «Підтримка зайнятості для подолання кризи в Україні» виступив експерт з питань зайнятості МОП Грегор Шульц. Говорячи про загальний контекст проекту, Грегор Шульц зокрема зазначив, що метою цього проекту є підвищення потенціалу МОП у реагуванні на нові та невідкладні потреби уряду, роботодавців і працівників України та відігравати стратегічну роль у розробці й застосуванні нових суспільних політик в галузях, що мають найважливіше значення для економічної стійкості та соціальної згуртованості країни. Зокрема, МОП прагне зробити зайнятість та гідну працю основною у Порядку денному відновлення і розвитку України у 2014-16 рр. і, можливо, спільно проводити кластер по засобам до існування ООН для того, щоб гарантувати, що зайнятість і праця включені в план відновлення.

 КОНД4

Зокрема, пропозиція спрямована на підтримку влади, роботодавців та працівників у вирішенні нагальних потреб інтеграції до ринку праці, що генеруються переміщенням внутрішнього населення в результаті кризи в Криму і в Східному регіоні країни.

Запропонований проект також надає технічну допомогу уряду, соціальним партнерам, донорським та міжнародним фінансовим інститутам і банкам розвитку, наприклад, щоб переконатися, що кредитні та інвестиційні портфелі мають позитивний вплив на зайнятість і створення робочих місць в країні.

 КОНД8

З презентацією проекту «Оцінка потреб зайнятості та можливостей працевлаштування вимушених переселенців в Україні» виступила доцент кафедри економічної теорії Національного університету «Київо-Могілянська академія» Ольга Купець.

Під час обговорення презентацій Сергій Кондрюк виказав зауваження представнику МОП щодо певного ігнорування позиціями та пропозиціями профспілок під час діяльності та проведення проекту МОП в Україні.

КОНД2

Одночасно він запропонував Грегору Шульцу та Ользі Купець розширити площадку для дискусії та виступити зі своїми аргументами перед членами правління Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття та представниками Профспілкової сторони НТСЕР.

 КОНД7

 

Прес-центр ФПУ