n 592

 

На засіданні КМУ 10 квітня розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу», спрямований на посилення соціального захисту держслужбовців.

Як відомо, введення в дію зазначеного закону відтерміновано до 1 січня наступного 2014 року, але до нього надходять пропозиції, одна з яких - про необхідність збереження у новому законі норми стосовно збереження тривалості додаткових оплачуваних відпусток для державних службовців.

Зазначеним проектом Закону передбачено внесення змін з метою реалізації наданих державним службовцям прав на збереження додаткових оплачуваних відпусток для державних службовців, які мали право на таку відпустку відповідно до Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ «Про державну службу», а також уточнення формулювання положень Розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 17 листопада 2011 року «Про державну службу».

Закон України від 17 листопада 2011 року № 4050-УІ «Про державну службу» не передбачає (із набранням ним чинності) норм щодо збереження за працюючими державними службовцями тривалості додаткової оплачуваної відпустки, передбаченої чинним Законом України «Про державну службу».

Обчислення стажу державної служби на сьогодні відбувається відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 року № 283. Із набранням чинності Закону України від 17 листопада 2011 року № 4050-УІ «Про державну службу» обчислення стажу проводитиметься відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2012 року № 559. Однак, відповідно до вимог Закону України «Про державну службу» у новій редакції (зокрема, щодо сфери дії цього Закону), перелік періодів роботи, які зараховуються до стажу державної служби, буде значно вужчим, ніж відповідно до вимог чинного законодавства.

Таким чином, у зв'язку з необхідністю зарахування до стажу державної служби періодів роботи до набрання чинності Законом Україні від 17 листопада 2011 року № 4050-УІ «Про державну службу» та неоднозначністю тлумачення пункту 5 розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону існує потреба його конкретизації.

- ФПУ і Профспілка працівників державних установ підтримує ці зміни - сказав Перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий, - на даний час утворено міжвідомчу робочу групу, яка опрацьовує усі зміни до закону, – вона працює, тому законропект було знято з розгляду й рекомендовано опрацювати усі пропозиції, щоб згодом подати х у комплексі для ухвалення депутатами.

З історії питання:

- згідно зі ст. 51 Закону України від 17 листопада 2011 року № 4050-УІ «Про державну службу» тривалість додаткової оплачуваної відпустки для державних службовців, які мають стаж державної служби від 12 до 18 років, буде меншою у порівнянні із статтею 35 Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-XII «Про державну службу».

Довідково:

- відповідно до статті 22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Статтею 58 Основного Закону України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

 

 

ІАЦ