1320185727

 

На засіданні КМУ 10 квітня винесено на розгляд проект постанови КМУ "Про внесення змін до складу Міжвідомчої комісії з вивчення проблемних питань, пов'язаних з діяльністю електрометалургійних підприємств, та Положення про неї".

Основними завданнями цієї комісії є: проведення аналізу та вивчення стану діяльності електрометалургійних підприємств; розгляд та вивчення проблемних питань, пов'язаних з їх діяльністю, а також підготовка рекомендацій стосовно визначення шляхів, механізмів і способів їх вирішення; сприяння забезпеченню координації роботи електрометалургійних підприємств з метою недопущення скорочення обсягів виробництва продукції.

Утворено Міжвідомчу комісію було постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2012 № 877 й пов’язано це було зі складною економічну ситуацію та зниженням попиту продукції вітчизняних металургійних підприємств на зовнішніх ринках.

Тому на різних рівнях, у тому числі профспілки порушували питання щодо необхідності створення таким умов, щоб в умовах рецесії зберегти робочі місця, трудові колективи й зберегти виробництво.

Ця ідея Урядом була підтримана й було створено згадану Міжвідомчу комісію й за пропозицією ФПУ до складу цієї Комісії було делеговано Голову профспілки металургів і гірників України.

Тепер на виконання доручень Кабінету Міністрів України від 26.01.2013 № 2511/2/1-13, від 29.01.2013 №3956/1/1-13, з урахуванням розподілу повноважень відповідно до Указів Президента України від 24.12.2012 № 726 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади", від 24.12.2012 №731 "Деякі питання забезпечення виконання покладених на Кабінет Міністрів України завдань і повноважень", Мінекономрозвитку розробило проект постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до складу Міжвідомчої комісії.

- Цією постановою лише уточнюється склад комісії через те, що утворено Міністерство промислової політики й до складу комісії включено міністра, - говорить Перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий, коментуючи цей документ. – Вітчизняна металургійна галузь потребує підтримки з боку держави, - вважає представник профспілок, - тому свого часу, коли виникли проблеми у діяльності окремих феросплавних підприємств, держава надала їм преференції (зокрема Запорізькому заводу феросплавів, Нікопольському і Стахановському феросплавним заводам) –їм було зменшено розмір тарифів за електроенергію згідно з умовами меморандуму, що був укладений між Урядом й цими підприємствами. Тоді це спрацювало – вдалося запобігти масовим скороченням персоналу зазначених підприємств, зберегти виробництво, не втратити обсяги виробництва.

Тепер подібна проблема виникла й у цілої низки інших металургійних підприємств - зовнішні ринки, на які постачалася українська продукція у зв’язку з зниженням економічної активності, стали менше придбати української продукції через що постало питання нерентабельності роботи таких підприємств, скорочення працівників або перехід на умови неповного робочого часу.

У пояснювальній записці зазначено, що проект постанови було погоджено без зауважень Міністерством доходів і зборів, Мінфіном, Мін'юстом, НКРЕ.

До проекту постанови висловлені зауваження Мінпромполітики, Агентством держмайна, СПО об'єднань профспілок, які враховано.

 

ІАЦ