32394

 

На розгляд засідання Кабінету міністрів України 17 квітня винесено проект урядової постанови «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності в галузі рибного господарства та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державним агентством рибного господарства».

Цей документ розроблено з метою реалізації заходів, що проводяться у рамках дерегуляції бізнесу, на виконання відповідних нормативно-правових актів, зокрема, закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», Указу Президента України «Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності», а також окремих положень Програми економічних реформ на 2010-2015 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», яка базується на формуванні державної політики максимального сприяння підприємницькій діяльності.

Як нагадав у своєму коментарі до зазначеного рішення Г.В.Осовий - перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ, - періодично – раз на 2-3 роки - для галузей, підприємства яких ведуть господарську діяльність, в наслідок якої можуть виникати ризики для життя й безпеки людини, охорони навколишнього середовища, - встановлюються певні критерії згаданих ризиків. Підприємства у процесі господарювання повинні їх дотримуватись, щоб запобігти негативним наслідкам, а уповноважені контролюючі органи мають право відвідувати ці підприємства з перевірками та за необхідності вживати заходів по упередженню можливих аварій чи забруднень, виникненню епідеміологічних загроз, професійних захворювань серед персоналу та всього того, що будь-яким чином може зашкодити людині.

На жаль, у проекті постанови «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності в галузі рибного господарства…» змінена сама ідеологія підходу до встановлення таких норм – навіть з назви документу вилучено сенс стосовно того, що ці критерії встановлюються саме для захисту життя і здоров’я людини. Проте, суть таких документів має полягати у тому, щоб забезпечити суспільство від можливих ризиків від ведення того чи іншого виду господарської діяльності.

Потрібно також звернути увагу на той аспект, що до критеріїв оцінки ризикової роботи підприємств на даний час включено питання забезпечення безпеки праці, дотримання керівництвом підприємства законодавства про охорону праці, гігієни праці і т.п.

Постановою, що запропонована, ці питання виключаються, що означає послаблення ролі органів державного нагляду, хоча саме вони мають слідкувати за дотриманням норм безпеки, - а саме територіальні органи Держгірпромнагляду, а також центральні органи виконавчої влади – у даному випадку - Державне агентство рибного господарства України. Також ми вважаємо, що експертизу подібних документів мають проводити Міністерство охорони здоров’я, Міністерство охорони навколишнього середовища та ін. і обов’язково надавили свої висновки. Якщо під гаслом проведення дерегуляції буде забито про людину – це може привести до негативних наслідків, чого не можуть допустити профспілки, - підкреслив Г.В.Осовий.

ІАЦ