8

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні минулої середи розглянув проект постанови «Про затвердження переліку пріоритетних галузей економіки, в яких стимулюється інвестиційна діяльність з метою створення нових робочих місць».

Проект акта внесено Мінекономрозвитку з урахуванням того, що Законом України "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць" (набрав чинності 1 січня 2013 року) встановлено, що перелік пріоритетних галузей економіки визначається Кабінетом Міністрів.

У згаданому законі визначені основи державної політики в інвестиційній сфері протягом 2013 - 2032 років щодо стимулювання залучення інвестицій у пріоритетні галузі економіки, а також зазначено, що пріоритетними є такі галузі економіки, що спрямовані на забезпечення потреб суспільства у високотехнологічній, конкурентоспроможній, екологічно чистій продукції, високоякісних послугах, які реалізують державну політику щодо розвитку виробничого та експортного потенціалу, створення нових робочих місць тощо.

Також слід зауважити, що прийняття даної постанови дозволить затвердити перелік пріоритетних галузей економіки, в рамках яких суб'єктам інвестиційної діяльності, які будуть здійснювати реалізацію відповідних інвестиційних проектів, надаватиметься державна підтримка. Це дозволить суб'єктам господарювання, що здійснюють господарську діяльність у галузях економіки, визначених пріоритетними, розпочати роботу з підготовки інвестиційних проектів з метою отримання передбаченої Законом державної підтримки, а Уряду - отримати правові підстави для спрямування їм державної підтримки.

Виходячи з цього у проекті постанови запропоновано пріоритетними галузями економіки визначити наступні шість галузей, а саме:

- агропромисловий сектор,

- житлово-комунальний,

- паливно-енергетичний

- та машинобудівний комплекси,

- транспортну інфраструктуру

- та сферу телекомунікацій.

- Це співпадає з баченням профспілок, - сказав нам у своєму коментарі до цього документу - Г.В.Осовий - перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ. – Дійсно, усі названі напрями є дуже важливими для подальшого розвитку держави та збільшення інвестування у вітчизняну економіку. Роботодавці ще запропонували і ми їх підтримали включити до цього переліку металургійний комплекс. Металургійна – експортноорієнтовна галузь, яка на даний час переживає не кращі часи. Вона потребує глибокої модернізації, оскільки основна маса підприємств за своїм технічним оснащенням залишається на рівні 50-х років минулого століття, тому зрозуміло, що вони не є конкурентними на сучасному ринку.

Дуже важливим є той факт, що активізація у діяльності названих галузей сприятиме створенню нових високооплачуваних та високотехнологічних робочих місць.

Обговорення було досить предметним і прийнято рішення продовжити роботу над цим документом з метою з’ясування, які саме інвестиційні проекти потрібні для країни. Члени Уряду підкреслили, що кожний проект має проходити детальну експертизу на відповідність вимогам до таких інвестиційних проектів. Суспільство має розуміти ефективність від їх впровадження: яка саме кількість нових робочих місць буде створено, і який рівень зарплати буде забезпечено та ін..

Профспілки підтримують такий підхід, - сказав Г.В.Осовий, - якщо держава надає для інвесторів певні преференції, то потрібно мати уяву, що саме це дає для людини і який буде від цього економічний ефект у цілому.

 

ІАЦ