1580455432 1574689382 9 mon pon1

19 лютого на засіданні Уряду розглядалось питання про надання освітньої субвенції з Державного бюджету до місцевих бюджетів.

Проектом урядової постанови було запропоновано поступове скорочення (починаючи з 1 вересня 2020 р. до 2022 р.) обсягів фінансування закладів освіти у вигляді субвенції з Державного бюджету, зокрема, передбачається скоротити фінансування шкіл, де навчається менша кількість учнів, ніж це визначено постановою.

Професійна спілка освітян висловила категоричне заперечення проти такої норми, зазначивши, що це призведе до ліквідації понад 1300 малокомплектних навчальних закладів, що стане причиною скорочення понад 20 000 вчителів та матиме інші негативні наслідки, а саме - необхідність пошуку інших шкіл для учнів.

Про це на засіданні Уряду поінформував Голова ФПУ, голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий.

На підтвердження своїх аргументів він передав міністру освіти і науки України відповідні листи, в яких були наведені Профспілкою освіти і науки України заперечення стосовно умов надання освітньої субвенції, а також щодо недосконалості формули її розподілу між бюджетами.

Профспілка акцентувала на тому, що саме ця недосконалість призводить до того, що на кінець кожного року на місцях не використовуються гроші освітньої субвенції, інколи у обсягах - від 4 до 5 мільярдів гривень. Що підтверджує необхідність зміни існуючого механізму і Профспілка надала конкретні пропозиції з цього приводу.

Позицію Голови ФПУ підтримала Міністр освіти і науки України Ганна Новосад. Вона також запропонувала вилучити з проєкту постанови КМУ пункт стосовно поступового призупинення фінансування закладів загальної та середньої освіти за рахунок освітньої субвенції.

У відповідь на це Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук дав доручення доопрацювати зазначений проєкт постанови в одноденний термін.

Прес-центр ФПУ