107563 uk 

2 листопада 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відео-конференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 18 законопроектів та питання про схвалення Рекомендацій слухань на тему: «Проблеми реформування системи пенсійного забезпечення», які опрацьовані фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

- законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств (р.№ 3034);

законопроект «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я) (р.№ 4001);

законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відшкодування шкоди за біль та жаль (р.№ 3605);

- законопроект «Про внесення зміни до Цивільного кодексу України щодо забезпечення прав осіб на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю (р.№ 3752) тощо.

4 листопада 2020 року також відбулися комітетські слухання на тему: «Щодо державної політики у сфері регулювання трудових відносин» (у режимі відео-конференції), в яких взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ О.О.Шубін.

Під час свого виступу О.О.Шубін підтримав актуальність та необхідність комплексного, але точкового реформування трудового законодавства та звернув увагу на низку важливих, з точки зору профспілок, речей. Зокрема, щодо:

·необхідності визначення ознак трудових відносин;

·побудови ефективної системи аналізу моніторингу прогнозування на ринку праці;

·продовження роботи над вже узгодженим раніше сторонами проектом Закону України «Про колективні договори та угоди»;

·розроблення нової редакції Закону України «Про порядок вирішення колективно-трудових спорів (конфліктів)»  тощо.

5 листопада 2020 року відбулося засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоров’я, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відео-конференції). У ньому взяв участь – Романюк С.М., заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України.

На розгляд внесено 17 проектів актів законодавства, 2 з яких було опрацьовано профспілковою стороною:

- проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2009р. № 370 і від 15 квітня 2013р. № 306» (про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати, страхових внесків до Пенсійного фонду України та обов’язкових платежів до державного та місцевого бюджетів).

СПО об’єднань профспілок не погоджується із запропонованими змінами до постанови Уряду від 18 березня 2009 р. № 370 (пункт 1 додатку до проєкту постанови КМУ) та пропонують передбачити надання Держстатом інформації про заборгованість з виплати заробітної плати  підприємств, установ, організацій Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

СПО об’єднань профспілок направив профспілкові заперечення до Держстату України та Секретаріату Кабінету Міністрів України для врахування під час його доопрацювання;

 - проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2020—2021 роки». Направлені заперечення Профспілки працівників освіти і науки України до МОЗ України та Секретаріату Кабінету Міністрів України для врахування під час його доопрацювання.

5 листопада 2020 року відбулося засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відео-конференції). У роботі взяв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

На розгляд внесено 3 проекти актів законодавства, 1 з яких опрацьовано профспілковою стороною (проект Указу Президента України «Про Національну стратегію державної молодіжної політки до 2030 року»).

5 листопада 2020 року відбулося засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у форматі відео-конференції). У засіданні взяв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 3 проекти актів законодавства, 1 з яких опрацьовано профспілковою стороною (проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства «Антонов» на 2020 рік»).  

Секретаріат СПО об’єднань профспілок