vchyteli zp

На засіданні Уряду 14 січня 2021 року ухвалено низку рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці працівників.

Так, прийнято постанову про внесення змін до деяких постанов КМУ про упорядкування умов опалити праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та його регіональних центрів. Проект цього документу було погоджено і СПО об’єднань профспілок і Профспілкою освітян без зауважень. Ним передбачено підвищення з 1 січня 2021 року посадових окладів працівників Центру за рахунок держбюджету.

Також розглянуте питання щодо внесення змін до Постанови КМУ про оплату праці працівників державних органів у 2021 р. Як відомо навколо цього питання було достатньо багато дискусій. І ФПУ, і Профспілка працівників держустанов України попередньо були залучені до обговорення цього питання у профільному Комітеті ВР, який проводив тематичне засідання з обговорення  мотивації оплати праці держслужбовців. Наразі внесено зміни, якими передбачається, що в державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, районів у містах, міст обласного значення, мінімальний розмір посадового окладу не може бути меншим двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ще одною постановою  затверджено критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання у вугільній галузі. Ця галузь постійно перебуває у процесі трансформації, де мають місце недофінансування, несвоєчасна виплата зарплати і заборгованості по зарплатам, що періодично призводить до протестів шахтарів.

Як зазначив у своєму коментарі Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Оовий, який брав участь у засіданні Уряду в режимі он-лайн, дана постанова КМУ чітко визначає, у яких випадках має бути забезпечено надання державної допомоги, щоб не допустити нерівності умов на ринку праці і куди вона буде спрямовуватись, а саме – вона надаватиметься виключно для цілей, пов’язаних з видобутком вугілля для виробництва електроенергії, тепла, коксу і як пального для доменних печей сталеварних виробництв. Ця допомога буде спрямовуватись на переоснащення, модернізацію вугільних підприємств і покриття поточних витрат.

- Також сьогодні працівників освіти та інших бюджетних організацій турбує питання, що Урядом допоки не прийнято постанову, якою буде визначатись тарифні ставки і посадові оклади працівників цієї сфери, - акцентував Г.Осовий, - як відомо, з 1 січня 2021 року мають бути розміри посадових окладів, виходячи з величини прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом, цей проект постанови знаходився на розгляді СПО, профспілками його підтримано, однак, його ще не подано на розгляд КМУ, так як триває процес його узгодження з відповідними ЦОВВ і на засіданнях урядових комітетів ФПУ буде акцентувати увагу, щоб вже не наступне засідання такий документ було внесено.

У відповідь на стурбованість у Профспілки працівників охорони здоров’я щодо фінансування  комунальних закладів охорони здоров’я, КМУ також допоки не прийнята відповідна постанова, що також викликає напруженість у трудових колективах, які очікують відкриття фінансування за цими статтями, починаючи з січня ц.р. ФПУ буде стимулювати прийняття цих рішень, щоб людям виплачувалась зарплата в установлених законом термінах і обсягах, - запевнив лідер профспілок.

Прес-центр ФПУ