Gastrader 040221 21

Єдиний тариф на газ протягом року, який планує найближчим часом запустити Уряд, дозволить уникнути цінових шоків для населення, - повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Уряд працює з Міністерством енергетики і НАК «Нафтогаз» щодо впровадження річного продукту для стабілізації ціни на газ, а також ведуться переговори з міжнародними фінансовими організаціями про співфінансування проєктів зі здешевлення тарифів на газ і електроенергію.

«Не повинно бути шоків, стресів для населення. Де в Європі видно, що населення щомісяця аналізує, який постачальник дає дешевшу ціну на газ, чи вистачить зарплати, щоб заплатити за опалення в зимовий період? - заявив Д.Шмигаль. - Вже в другому кварталі цього року постачальники газу повинні представити літні продукти. При річному продукті ціна протягом року буде однаковою — це буде середня ціна. МВФ з цією моделлю погоджується», — сказав він.

Як повідомлялось раніше,  до 25 квітня 2021-го в Україні планують оприлюднити річні тарифи на газ, які діятимуть до 30 квітня наступного - 2022 року. Згідно з проектом постанови Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг, опублікованому на сайті відомства, постачальникам належить внести пропозиції з фіксованою ціною на майбутні 12 місяців.

В результаті цього українці зможуть платити за газ стабільну суму рівними частинами.

Детальніше

Нагадуємо, що ФПУ у своїх пропозиціях до влади закликала до врегулювання ситуації з тарифами на природний газ і електроенергію та комунальні послуги для населення.

Одним із заходів, що запропонували профспілки, було відновлення державного регулювання цін і тарифів. Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму коментарі дій влади сказав, що реакція на наше звернення була і владою вжито певних дій, але  запропоновані нею заходи здебільшого мають тимчасовий характер.

Тому профспілки будуть й надалі здійснювати моніторинг дій влади, стану виконання профспілкових пропозицій, за результатом чого вже наприкінці березня - у квітні ц.р. визначатимуться щодо подальших дій.

Федерація профспілок України

за повідомленням Finance.ua