20210413 100527 

13 квітня ц.р. відбулась нарада за участі Голови ФПУ Осового Г.В., заступника Голови ФПУ Шубіна О.О., голови Комісії Ради ФПУ з питань соціального захисту членів профспілок і соціального страхування Шевченка П.В., членів правління фондів соціального страхування України від сторони застрахованих осіб Ольховця Г.А., Тулея П.П., Мушенка О.М., Максимчука В.С., представників профспілок-членів СПО об’єднань профспілок Колосюк Г.В., Левицької Н.А. та ін.

Мета – узгодження позиції профспілкової сторони щодо розробленого Мінсоцполітики законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

Цим документом пропонується багато вкрай негативних змін:

- значне звуження соціального захисту застрахованих осіб за рахунок коштів соціального страхування;

- перекладання фінансових зобов’язань державного соціального страхування на роботодавців та застрахованих осіб;

- звуження повноважень правління Фонду соцстрах, одержавлення Фонду шляхом зміни його юридичного статусу і розпорядження його майном тощо.

Учасники наради зазначили, що неможна дозволити державі, яка своїми недолугими діями фактично привела до фінансової неспроможності, до того стабільно працюючий Фонд, – перекласти свої гарантовані зобов’язання по соціальному страхуванню на інших. При цьому перебираючи управлінські та розпорядчі функції від тристороннього органу управління Фондом одноособово на себе.

А намагання державної сторони вирішувати фінансові проблеми Фонду під час пандемії за рахунок інтересів застрахованих осіб – є безвідповідальним антисоціальним кроком.

За результатами обговорення буде підготовлено та направлено лист від СПО об’єднань профспілок до розробника законопроекту – Міністерства соціальної політики України. Крім того, позиція профспілок буде представлена на консультаціях сторін соціального діалогу з обговорення законопроекту у Мінсоцполітики 15 квітня 2021 року.

 20210413 100508

Федерація профспілок України