4 

20 серпня ц.р. відбулося третє у поточному місяці засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, на якому відповідно до графіку засідань (додаток 1) розглядалися питання щодо ситуації з боргами на підприємствах Мінекономіки, МОЗ, Мінсоцполітики, Полтавської, Запорізької, Одеської областей.

У засіданні взяли участь Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Коваль В.М., Голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Мицько М.В., заступник Голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Оверковський Б.М., Голова Запорізької обласної ради профспілок Каплій В.М., заступник голови Полтавської обласної ради профспілок Прокопенко Р.М., Голова Одеської обласної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Чеганенко О.Г. та інші.

9

Під час засідання Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки Любченко О.М. нагадав, що за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи під головуванням Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А., яке відбулося, 1 липня 2021 року, Міністрам, керівникам центральних органів виконавчої влади доручено ужити дієвих заходів щодо погашення до кінця року заборгованості із заробітної плати. Також Любченко О.М. звернув увагу на персональну відповідальність керівників за подолання проблем з виплати зарплати; окреслив загальну ситуацію з виплатою зарплати. Так, за оперативними даними Держпраці, станом на 16 серпня п.р. допустили суттєве збільшення суми боргів порівняно з 1 липня п.р., зокрема, Міненерго (майже вдвічі), Державне космічне агентство, Укравтодор, МОН, ФДМУ, Мінмолодьспорт, Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Заступниця Міністра економіки Глущенко С.В. закликала органи влади підходити до вирішення проблеми з боргами по зарплаті системно, фокусуючись на кожному конкретному підприємству.

6

Під час засідання заступник Голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Оверковський Б.М. звернув увагу на необхідність термінового розв’язання проблеми заборгованості з виплати заробітної плати працівникам ДП «Завод порошкової металургії» та відновлення його роботи.

Особливу увагу було приділено заборгованості із виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я. За даними Профспілки охорони здоров’я України, ситуація в галузі щодо заборгованості із виплати заробітної плати погіршується та відмічається тенденція до її стрімкого зростання – за останні два місяці в 9 разів (станом на 11.06.2021 заборгованість складала 37 млн. грн.,  на 10.07.2021 – 98,5 млн. грн., а на 10.08.2021 - 329,93 млн. грн.).

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Коваль В.М. зазначила, що причинами заборгованості є критичне недофінансування закладів охорони здоров’я, скасування перехідного фінансування, несвоєчасна оплата НСЗУ за надані медичні послуги тощо.  Коваль В.М. наголосила на необхідності негайного вжиття заходів з врегулювання проблемних питань фінансування закладів охорони здоров’я.

12

За результатами засідання, зокрема:

- вирішено провести окремі наради з пошуку рішень щодо погашення заборгованості, на казенних підприємствах, в закладах охорони здоров’я;

- представникам органів влади доручено в тижневий строк звірити інформацію по заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних підприємств (відповідальний – Держпраці);

- підтримано пропозицію Профспілки металургів і гірників України щодо створення тимчасової комісії за участі представників ЦОВВ, правоохоронних органів та галузевої профспілки для об’єктивного вивчення ситуації та підготовки відповідних урядових рішень по ДП «Завод порошкової металургії»,

Федерація профспілок України, у свою чергу, направила Мінекономіки матеріали про стан виплати заробітної плати та конкретні пропозиції по кожному підприємству-боржнику, які необхідно вжити з метою погашення заборгованості із заробітної плати (додаток 2).

Наступне засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому розглядатиметься стан виплати заробітної плати на підприємствах Міноборони, Держрезерву, Держгеонадр, Миколаївської, Херсонської, Київської ОДА, заплановано на 26 серпня ц.р.

ФПУ очікує від членських організацій та членів СПО ОП інформації по підприємствам з наявними боргами по заробітній платі та пропозиції щодо їх погашення.

Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерації профспілок України