1638780389 stud 2

Кабінет міністрів України вніс зміни до ухвалених ним раніше постанов стосовно розміру та порядку стипендіального забезпечення.

Це відбулось через постійне нагадування профспілками і студентством щодо недопущення погіршення умов надання академічних стипендій та їх зменшення. Так, ще восени минулого року студенти звернулись до Кабміну з проханням не скорочувати кількість стипендіатів.  

Під час Всеукраїнської акції протесту 7 жовтня 2021 р. студенти разом зі спілчанами, найманими працівниками вийшли під стіни Кабміну і серед інших ставили питання про необхідність належного стипендіального забезпечення. На перемовинах з урядовцями, що відбулись після акції протесту, в яких брали участь як представники студентства так і Профспілки освітян, це питання було порушене перед Прем’єр-міністром України. І той запевнив, що скорочення стипендій не відбудеться, а у Держбюджеті на 2022 рік на ці цілі передбачать достатньо коштів.

«Насправді у цьогорічному бюджеті видатки на виплату академічних стипендій були збільшені та визначені у сумі 4, 5 млрд.грн, - поінформував Голова ФПУ Григорій Осовий. - Усім здавалося, що питання є вирішеним, але виявилось, що не до кінця і його потрібно було «дотиснути».

За підтримки СПО об'єднань профспілок ФПУ ще раз звернулась до Прем’єр-міністра України. Ми наполягали, щоб була переглянута постанова КМУ від 1 вересня 2021 року № 933, згідно з якою знижувалась кількість стипендіатів з 40-45% від кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державними замовленнями, до 35-40%. Це загрожувало тим, що підвищену стипендію могли би отримувати одні студенти за рахунок інших.

І ось 26 січня ц.р. на своєму засіданні Уряд ухвалив рішення, яким внесено зміни до п. 13 Порядку призначення і виплати стипендій та збільшено діапазон тих, хто може претендувати на отримання академічної стипендії, - з 35-40% (як це було визначено у минулому році) до 40-45%.

«Це є важливою перемогою для студентів та профспілок, які їх підтримували у законних вимогах, - зазначив Голова ФПУ. - Була досить непроста і гостра дискусія під час обговорення змін до зазначеної Постанови КМУ, оскільки Мінфін лишався на позиції, що підвищення стипендій та збільшення охоплення ними до 40-45% студентів потребуватиме додатково з Держбюджету близько 600 млн.грн. Мінфін також посилався на практику ЄС, де академічні  стипендії отримують у середньому лише близько 10% від кількості здобувачів освіти. Так, за даними Єврокомісії, у 2020/21 навчальному році такі стипендії у Польщі отримували – 23% від загальної кількості студентів, у Словаччині – 17,5%, Литві – 16%, Чехії – 7%, Австрії – 5%, Хорватії – 4%.

Тим не менше, КМУ проявив політичну волю і все ж таки прийняв постанову, якою відновлено справедливість у цьому питанні. Таким чином, вдалося добитись не тільки підвищення розміру стипендій, а й того, щоб не зменшувалась кількість студентів, які претендуватимуть на її отримання. Отже, студентство разом з профспілками, діючи активно і наполегливо, відвоювало свою позицію, - наголосив у підсумку Г.Осовий.

Передбачено, що згадана постанова КМУ набирає чинності з 1 січня поточного року.

Прес-центр ФПУ