new-year

Рішенням про перенесення робочих днів у 2014 році Уряд рекомендує перший тиждень 2014 року зробити вихідним для працівників підприємств, установ і організацій, де встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Відповідне розпорядження КМУ ухвалено на засіданні 21 листопада з метою створення сприятливих умов для святкування новорічних та різдвяних свят.

- Люди вже звикли, що на початок року традиційно припадають декілька вихідних днів з нагоди свят, - прокоментував зазначене рішення Уряду заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, - цього разу робочі дні з четверга 2 січня наступного року переноситься на суботу 11 січня, з п’ятниці 3 січня – на суботу 25 січня та з понеділка 6 січня – на суботу 8 лютого.

Нагадаю, що це рішення має рекомендаційних характер для керівників підприємств і не стосується органів пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державної казначейської служби і банківських установ. У розпорядженні також зазначено, що у святкові дні спеціальний режим роботи банків та їх установ визначає Національний банк України.

В залежності від цього керівники підприємств мають визначитись, відпочивати, або працювати, виходячи від інтенсивності та особливостей графіку роботи підприємства. Отже завданням для профспілок на цей період є вивчення думки працівників трудових колективів, проведення відповідних консультацій з керівниками підприємств, щоб оперативно прийняти необхідні рішення, - підкреслив посадовець. – Це, в свою чергу дозволить працівникам завчасно спланувати свій вільний час, за необхідності придбати квітки на потяг, або літак.

У експертному висновку до Розпорядження вказано, що документ погоджено без зауважень усіма заінтересованими органами: - Мінекономрозвитку, Мінфіном, Мін'юстом, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

Водночас, зазначається, що перенесення робочих днів не спричинить зменшення тривалості робочого часу впродовж року.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ