guver3

 

Новим кроком на шляху посилення соціального захисту працівників назвав заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий ухвалення Урядом на засіданні 18 грудня законопроекту „Про внесення змін до Закону України „Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”.

Зазначений документ попередньо був розглянутий і погоджений Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні. Профспілка працівників освіти і науки України внесла до нього низку зауважень і доповнень, однак більшість з них не було враховано. Під час урядового засідання представник профспілок зауважив на цьому та звернувся до міністра освіти і науки України Д.В.Табачника з пропозицією провести з представниками Профспілки освітян нараду з обговорення їх пропозицій до зазначеного законопроекту з метою їх врахування під час остаточного ухвалення закону Верховною Радою України.

- Законопроект є позитивним виходячи з наступного: по-перше, ліквідуються прогалини, що існують у нині діючому законодавстві, яке допоки чітко не визначало термін „державний стандарт послуг", а також уточнюється термінологія соціальних стандартів у таких сферах як транспортне обслуговування і зв'язок, охорона здоров'я, освіта, обслуговування закладами культури, фізичної культури і спорту тощо, - зазначив Г.В.Осовий. Він також підкреслив, що впровадження у цих сферах системи державних соціальних стандартів надання послуг підвищить ступень соціального захисту людей.

Важливим аспектом законопроекту є введення нового соціального стандарту – «раціональний споживчий бюджет», що покликано забезпечити оптимальне задоволення потреб людини і має стати основою для визначення пріоритетності напрямів державної соціальної політики у сфері доходів населення.

- ФПУ неодноразово порушувала питання про необхідність запровадження на законодавчому рівні такого соціального стандарту, який би не тільки гарантував людину від бідності (наразі це «прожитковий мінімум»), а також забезпечував би відтворення її продуктивних сил та встановлював належний рівень життя, - сказав Г.В.Осовий. – Крім того, запровадження такого стандарту як «раціональний споживчий бюджет» дозволить профспілкам більш ефективно вести переговори з власниками під час підписання колективних договорів, галузевих і територіальних угод, а також укладання Угоди на національному рівні. Новий соціальний стандарт стане підосновою для ведення переговорів щодо визначення розміру мінімальної зарплати для працівників на підприємствах, розміру тарифних ставок, посадових окладів та ін.

- Це стане новим кроком у посиленні соціального захисту працівників, - вважає профспілковий керівник.

 

Довідково:

Законопроект „Про внесення змін до Закону України „Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії” розроблений Міністерством соціальної політики України на виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ: на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженого відповідним Указом Президента України.

Реформа соціальної сфери, передбачена Національним планом, спрямована на забезпечення надання громадянам якісних та адресних послуг, гарантованих законодавством, і передбачає розроблення системи державних соціальних стандартів надання послуг у сферах соціальних послуг, освіти, охорони здоров'я, культури, а також нових підходів до фінансового забезпечення надання послуг, що передбачає перехід від утримання державних та комунальних закладів до оплати надання ними послуг.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ