1282642415

 

15 січня 2014 року відбулось друге в цьому році засідання КМУ, яке було присвячено пошуку та напрацюванню інструментів активізації вітчизняної економіки.

 

Коментар заступника керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осового:

- Уряд готує базу для подальшого економічного розвитку. Це особливо актуально за нинішніх умов, коли економіка зазнала втрат, зокрема, з РФ відбулось скорочення товарообігу на 20% від загального обсягу попередніх років. На останньому засіданні було розглянуто та ухвалено низку програм розвитку різноманітних галузей економіки.

Отже, з метою відновлення економічних зв’язків та рівня кооперації на рівні не меншім, ніж той, що був до 2013 року Уряд затвердив Програму співробітництва України з державами-членами Митного союзу Республікою Білорусь, Казахстаном та РФ на період до 2020 р.

Розглянуто проект Програми розвитку внутрішньої торгівлі України на період до 2016 року. Його погодила Всеукраїнська профспілка торгівлі, однак, остаточне затвердження документу було відтерміновано у зв’язку із розглядом ВР Закону України «Про розвиток внутрішньої торгівлі».

Розглянуто і затверджено Концепцію Державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу України на період до 2017 року.

Як відомо, з метою концентрації роботи у цій сфері було створено Державний концерн «Укроборонпром». На жаль, ситуація з його діяльністю є не зовсім сприятливою через зниження замовлень від Міністерства оборони України, а також внаслідок кон’юнктури світового ринку. Програма передбачає запровадження комплексу правових, організаційних та економічних заходів для активізації роботи підприємств цієї галузі, зокрема:

- ідвищення продуктивності праці;

- зменшення собівартості виробництва внаслідок його модернізації;

- створення нових робочих місць;

- як наслідок економічних перетворень, передбачається підвищення рівня соціального захисту працівників підприємств оборонного комплексу;

- підвищення кваліфікації працівників та стабілізація умов їх роботи, тому профспілки підтримують цю Концепцію.

Була схвалена Концепція Державної цільової економічної програми розвитку легкового автомобілебудування на період до 2020 року.

Проблема є болючою для нашої країни, яка свого часу намагалась залучити інвестиції з інших країн для спільного виробництва автомобілів . На жаль, проекти, що були започатковані, виявились не досить масштабними та ефективними, що призвело до того, що на сьогодні частка автомобілебудування у національній економіці становить лише 0, 8%, у цій галузі працює лише 0, 1% зайнятих в економічному виробництві працівників. У той самий час, частка імпорту автомобілів до нашої державі постійно зростає, отже, наші громадяни фактично працюють на економіки інших країн та інвестують в їх автомобільні концерни.

Тому Міністерством промислової політики України була підготована згадана Концепція, яка передбачає оптимістичний сценарій розвитку вітчизняного автомобілевиробництва, а саме – створення до 2020 року близько 175 тис. нових високопродуктивних робочих місць. Внаслідок її реалізації також передбачається, що кількість вироблених у нас автомобілів в зазначений період зросте більше як в 10 разів.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ