imgsiz

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 13 лютого затвердив Державну цільову програми формування системи безоплатної правової допомоги на 2013—2017 роки.

Право громадян на безплатну правову допомогу передбачено Конституцією України (ст. 59). Існує Закон України «Про безоплатну правову допомогу», що набрав чинності у липні 2011 р., тому наступним послідовним кроком стало ухвалення державної цільової програми з цього питання. Основною її метою є розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на це конституційне право і потребують такої допомоги.

Коментуючи зазначене рішення заступник керівника СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий, наголосив на тому, що профспілки підтримають і вітають такий крок з боку Уряду. Дійсно, у цьому напрямі профспілки вже тривалий час йдуть у авангарді, тому що саме у профспілках діють громадські приймальні, або утворені спеціальні підроздили, які безкоштовно надають правову допомогу членам профспілок, а також захищають їх права та інтереси у судах. Варто зазначити, що термін «безкоштовно» у даному випадку можна вважати умовним, бо профспілки діють за рахунок внесків, що сплачують члени профспілок, однак, саме спілчани можуть скористатися цієї допомогою.

За оцінками розробників та фахівців, прийняття акту дозволить:

- створити належні умови для надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги;

- покращити обізнаність громадян про їхні права та обов'язки в рамках системи безоплатної допомоги, а також механізми їх реалізації (виконання);

- забезпечити належний доступ до безоплатної правої допомоги та сформувати організаційну основу функціонування системи допомоги через ефективну розгалужену мережу центрів безоплатної правової допомоги;

- автоматизувати   процеси   з   організації   надання   правової допомоги, оперативний обмін інформацією між усіма задіяним системи   безоплатної правової допомоги, узагальнення та статистичної інформації з можливістю її оперативної обробки та ін..

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ