КУЛЬТ6 

В атмосфері конструктивності, зацікавленості і намагання вирішити актуальні та гостри проблеми розвитку культури і соціально-економічного захисту її працівників відбувся 18 вересня Пленум ЦК Профспілки працівників культури України.

 

З доповіддю «Про роботу Профспілки працівників культури України за період з квітня 2013 р. по вересень 2014 року в умовах сучасної політично-економічної cитуації в країні» виступила голова ЦК Профспілки Людмила Перелигіна.

 

Зокрема Людмила Перелигіна  акцентувала на тому, що, не зважаючи на складну ситуацію в Україні, Центральному Комітету Профспілки, завдяки допомозі обласних організацій Профспілки, соціальних партнерів вдалося відновити і налагодити роботу апарату Центрального комітету. Зараз робота ведеться у звичному режимі. Тільки за останні декілька місяців ЦК Профспілки  скерував на адресу Президента України, Глави Уряду, Верховної Ради України, в органи державної влади та місцевого самоврядування, господарські органи більше 250-ти звернень, пов'язаних з прийняттям владними структурами, в порушення діючого законодавства, низки антисоціальних рішень.

 

КУЛЬТ1

 

Профспілка вважає, що причиною періодичної появи антисоціальних нормативних актів за останній час є відсутність прозорості ведення на урядовому рівні соціального діалогу в питаннях надання та збереження гарантованих державою соціальних виплат. Саме на необхідності повноцінного відновлення соціального діалогу між державою та профспілками наголошувала Голова Профспілки Людмила Перелигіна під час урядової наради 15.04.2014 р. з питань запровадження Концепції гуманітарного розвитку України на період до 2020 року. Це особливо важливо в контексті проведення адміністративно-територіальної реформи. Тому, з метою упередження виникнення нової хвилі скорочення та оптимізації закладів культури, яка може набрати в регіонах некерованих обертів, виникла необхідність проведення в регіонах владою спільно з профспілками інвентаризації всіх закладів культури та створення єдиного електронного реєстру цих закладів, що було запропоновано Головою Профспілки.

 

У доповіді, виступах членів ЦК Профспілки наголошувалось, що в період після IV Пленуму ЦК Профспілки, використовуючи повноваження та права, надані  Профспілці законами України, Генеральною угодою, Статутом Профспілки, при підтримці соціальних партнерів та в колективній співпраці профспілкових організацій всіх рівнів, першочергова увага приділялась питанням безумовного забезпечення членів Профспілки державними соціальними гарантіями, своєчасної виплати в повному обсязі заробітної плати, недопущення закриття та перепрофілювання закладів культури і спорту, поліграфічних підприємств та засобів масової інформації, а також скорочення робочих місць, необґрунтованого звільнення працівників, надання примусових безоплатних відпусток, переведення на неповний робочий день.

 

Злагоджені дії організацій Профспілки усіх рівнів та конструктивний діалог з соціальними партнерами на галузевому та регіональному рівні дали змогу завадити впровадженню ряду непопулярних, антисоціальних  та протизаконних проектів владних структур.

 

Разом з тим, наголошувалось у виступах, вкрай складна фінансово-економічна ситуація, яка останнім часом склалася в державі, військові дії на сході України, а також відсутність прозорості соціального діалогу на державному рівні, сприяли загостренню соціально-економічних проблем працівників галузей культури та зниженню рівня їх життя.

 

«Сьогодні профспілкам доводиться працювати в дуже складних умовах, коли країна фактично знаходиться в стані війни, - наголосив у своєму виступі на Пленумі Голова ФПУ Григорій Осовий. – Якщо будуть прийняти рішення, до яких доречи закликала Президента України і Президія Федерації профспілок, щодо мирного плану врегулювання ситуації на сході, - це буде шлях і до вирішення багатьох проблем соціально-економічного характеру, у тому числі в бюджетної сфері, зокрема в питаннях, що стосуються працівників культури. В цей складної ситуації немає простих рішень. Зараз ми маємо падіння економіки більш ніж 3 відсотки. Ті законопроекти, що було внесено Урядом декілька днів тому в парламент, - це черговий, третій секвестр. Це третій удар по соціальним і трудовим правам працівників. Тому що пріоритет номер один – це соціально-економічний захист людей, які воюють на сході, та членів їх сімей».

 

Враховуючі ці обставини, вкрай складну ситуацію, в якої опинились держава та Уряд, профспілки не дозволяють себе різких оцінок та закликів до працівників до більш рішучих дій. Але соціально-економічний захист законних прав та інтересів трудівників був і залишається головним пріоритетом для профспілок. Тому межа порозумінь має бути в певному «коридорі» ситуацій.  

 

Григорій Осовий підкреслив, що зараз дії профспілок за певних обставин мають оборонний характер. І є тривога з приводу того, щоб те, що дозволяють зараз Уряду робити профспілки, не стало звичайним ділом. Це може привести до ігнорування з боку влади профспілок як представників інтересів людини праці. «Якщо профспілки це дозволять, то це може бути загрозою існування самих профспілок», - акцентував Голова ФПУ. Він також наголосив, що профспілки турбує той факт, що Уряд безапеляційно взяв до виконання всі вимоги МВФ навіть якщо вони не на користь соціально-економічним правам та інтересам трудівників. У цих умовах трудовим колективам, профспілковим організаціям треба активно вирішувати питання збереження робочих місць та рівня умов та оплати праці.    

 

КУЛЬТ2

 

 Голова ФПУ також проінформував про дії Федерації профспілок України щодо процесів, які зараз відбуваються навколо загальнообов’язкового державного соціального страхування. Справа у тому, що у парламент надійшла законодавча ініціатива Уряду, яка фактично руйнує систему загальнообов’язкового державного соціального страхування, створену за роки незалежності  за кращими  зразками європейської практики, яка базується на принципах демократії, самоврядності, соціальному діалозі з урахуванням інтересів всіх його сторін та застрахованих осіб. «Перш за все, мова йде про спробу усунення профспілок та роботодавців як представників застрахованих осіб від управління внесками, які саме вони й сплачують в соціальні страхові фонди і забезпечення їх виплат, а також ліквідацію фондів як самоврядних організацій і одержавлення управління та розпорядження страховими коштами, маючи на меті створення окремого органу виконавчої влади, - підкреслив Григорій Осовий. - Якщо такий законопроект буде прийнято, то трудящим доведеться забути про санаторне-курортне  лікування, яке зараз забезпечується за пільговою ціною, дитяче оздоровлення».

 

Голова ФПУ сказав, що він звернеться з листом до всіх профспілкових організацій, щоб там обговорили ситуацію з державним соцстрахуванням та здійснили активні дії на підтримку позиції ФПУ у цьому питанні.  

 

«На долю профспілок зараз випав дуже суворий іспит, - сказав у своєму виступі Міністр культури України Євген Нищук. – Це і війна на сході країни, і децентралізація влади, і скорочення, реформування, так звана «оптимізація» підприємств та організацій. Все це викликає стурбованість щодо долі у регіонах закладів культури  і окремих їх працівників. Тому вкрай необхідно вести спільну роботу Міністерства, місцевих органів влади і профспілок. У нас вже є позитивні приклади соціального діалогу з Профспілкою працівників культури, яка дуже добре розуміє ті проблеми, які зараз стоять перед закладами культури. При тому що фінансування культури у нас залишається по залишковому принципу. У звязку  з цим питання соціально - економічного захисту працівників культури набирає нового, ще більш актуального сенсу».

 

КУЛЬТ5

 

Особливу увагу Євген Нищук приділив питанню організації професійної діяльності переселенців, що працювали в закладах культури в містах Східної України. А також,  специфіці ведення концертної діяльності в зоні АТО, що проводиться творчими колективами для Збройних Сил України. «Зараз, коли склалася надзвичайна ситуація для  всіх жителів Сходу, особливої уваги потребують наші колеги, що працюють в закладах культури  Донецької та Луганської області. На жаль, певний час вони вимушені будуть працювати на виїзді в інших регіонах. Я сподіваюсь, що ви підтримаєте та, по можливості, надасте допомогу творчим колективам декораціями, приміщенням тощо. – сказав Міністр. – Зі свого боку,  Міністерство культури вже готує відповідні  офіційні листи губернаторам всіх регіонів. Адже війна та її наслідки це  наша спільна біда».

 

Під час засідання також виступили представники Міністерства сімї, молоді та спорту, МВС, Держкомтелерадіо, інших відомств та організацій, члени Профспілки із регіонів.

 

Заслухав і обсудив доповідь, виступи соціальних партнерів, Пленум ЦК Профспілки прийняв постанову, у якої зокрема наголошується:

 

1. Спільно з іншими профспілками бюджетної сфери домагатися від Кабінету Міністрів України забезпечення виконання Закону України «Про оплату праці» в частині приведення першого тарифного розряду ЄТС до законодавчо визначеного розміру мінімальної зарплати;

 

2. ЦК Профспілки докласти зусиль щодо прийняття низки нормативно-правових актів, зокрема, постанов КМУ: на виконання статті 29 Закону України «Про культуру»; щодо поновлення законодавчо визначеного права викладачів та концертмейстерів на пенсію за вислугу років; про встановлення розміру плати за навчання дітей у початкових мистецьких навчальних закладах (школах естетичного виховання).

 

3. Задля упередження виникнення нової хвилі скорочення та оптимізації закладів культури, яка може набрати в регіонах некерованих обертів, а також з метою створення єдиного державного електронного реєстру цих закладів, Київській міській та обласним організаціям Профспілки наполягати на проведенні разом з територіальними управліннями культури інвентаризації підприємств, установ, організацій і закладів культури, які входять до базової мережі закладів культури.

 

4. З метою недопущення заборгованості з виплати заробітної плати, ЦК Профспілки, Київській міській, обласним організаціям Профспілки здійснювати постійний моніторинг та посилити контроль за своєчасною та повною виплатою заробітної плати працівникам на підприємствах, в установах, організаціях та закладах культури, спорту, ЗМІ та на підприємствах профспілкового туризму.

 

5. Територіальним організаціям Профспілки активізувати роботу з органами місцевої влади щодо виконання частини 2 статті 29 Закону України «Про культуру» в частині забезпечення працівників культури роботою на повні тарифні ставки.

 

6. Домагатися скасування неправомірних рішень органів місцевої влади щодо закриття закладів культури та спорту, а також щодо зниження соціальних гарантій працівників.

 

7. Київській міській, обласним організаціям Профспілки долучитися до формування регіональних бюджетів, не допускаючи при цьому скорочення відрахувань на галузі культури в регіонах. При формуванні регіональної політики в умовах децентралізації влади не допускати безпідставної ліквідації закладів галузей культури та скорочення працюючих.

 

8. ЦК Профспілки разом з іншими профспілками домагатися впровадження з 1 січня 2015 року в повному обсязі Закону України «Про Державну службу».

 

9. Профспілковим організаціям всіх рівнів, використовуючи виборну кампанію до Верховної Ради України, тісніше співпрацювати у питаннях соціально-економічного характеру з державними та місцевими органами виконавчої влади, а також народними депутатами та роботодавцями.

 

10. Київській міській, обласним організаціям Профспілки довести до відома профспілкового активу усіх рівнів інформацію про дії Профспілки з відстоювання та захисту соціально-економічних інтересів членів Профспілки за період після IV Пленуму ЦК Профспілки.

 

КУЛЬТ7

 

Учасники засідання також розглянули питання «Про хід звітно-виборної компанії у профспілці та підготовка до VI зїзду Профспілки» та «Про скликання VI зїзду Профспілки культури України», з інформацією з яких виступила Голова ЦК Профспілки Людмила Перелигіна.

 

Пленум підтримав пропозицію Дніпропетровської обласної організації Профспілки провести з’їзд 18 грудня у м. Дніпропетровськ.   

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ