IMG 7683

Федерація профспілок Рівненської області стала активним учасником протестної ходи у Києві. Понад 600 профспілковців з Рівненщини очолювані головою ФПО Миколою Шершуном взяли у ній участь . Це були представники різних галузей: освітяни, медики, працівники культури, виробничники та інші рівняни. Вони стали єдиним цілим, об’єднавшись у боротьбі проти тарифного катка, запущеного урядовцями.

-За останні два роки ціни зросли у рази, інфляція вже перевищила 180%, у той час як гарантована державою мінімальна зарплата збільшилась лише на 19%, а купівельна спроможність заробітних плат робітників, селян, вчителів, медиків, скоротилась більш ніж на третину, - говорить голова ФПО Микола Шершун, і додає: - Це підвищення ціни на газ для населення, спровокує масове збідніння не тільки людей малозабезпечених, але і працюючих, які платячи податки зі своєї заробітної плати, формують бюджет≫. Голова ФПО також зазначив, що приїхали сюди аби висловити свою солідарну позицію з представниками профспілок з усієї України. ≪Наша мета не революційним, а еволюційним шляхом перетворити життя в Україні на краще≫, - наголосив Микола Шершун.

Учасники ходи також були єдині думкою, що субсидія не вихід. Працююча людина має мати гідну зарплатню і не бути прохачем у держави. А ці нові платіжки із захмарними цифрами стануть ляпасом по щоці для сотень і тисяч працівників. Не працювати – стане вигідніше ніж чесно працювати, це нонсенс! Так не має бути!

Одночасно з Києвом акція протесту відбулась і в нашій області.

О 10-тій годині 6 липня делегація від профспілок Рівненщини у складі представників з галузей освіти, медицини, культури побувала на зустрічі з заступниками голів ОДА та облради Ігорем Тимошенком і Олексієм Бучинським

Зіновія Засєкіна, голова Рівненської міської організації профспілки працівників освіти і науки, проінформувала обох представників влади про причини і мету проведення акції протесту профспілок. Вручила їм Заяву ФПУ у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги, повідомила про подальші дії профспілок у разі ігнорування владними структурами законних вимог профспілчан.

Ці вимоги з розумінням були сприйняті керівниками. Ігор Тимошенко назвав іх абсолютно справедливими, відмітивши,що і влада з свого боку робить чимало для пом’як­шення загрози збільшення тарифів і масових неплатежів наданням субсидій найбільш незахищеним верствам населення. Що ж до конструктивних пропозицій профспілок, то вони – на часі. І над їх втіленням працюватимемо разом як партнери соціального діалогу, а не опоненти, сказав він.

Олексій Бучинський, ознайомившись з вимогами профспілок, вручив їх представникам Звернення депутатів Рівненської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної ради щодо неприпустимості необгрунтованого підвищення ціни на газ, теплову енергію та послуги централізованого опалення, яке було ухвалене рішенням облради 17 червня. В ньому депутати, як і профспілковці, висловлюють неприйняття шокової цінової терапії для працюючої людини в Україні.

На своєчасність протестних дій профспілок схвально відреагував і міський голова Рівного Володимир Хомко, який також прийняв делегацію профспілчан.

Подібні зустрічі з представниками влади відбулись одночасно з ходою в Києві в усіх районах та містах Рівненської області. Керівники владних структур оцінюють дії профспілок як потрібні, розуміють їх необхідність.

Жителі ж області висловлюють сподівання на те, що зусилля профспілок не марні і підтримуватимуть подальші протесні дії проти тарифного геноциду.

IMG 7780

Інформаційно-аналітичний центр Федерації профспілок Рівненщини