IMG 20230912 114024

12 вересня 2023 року в м. Києві у Будинку спілок відбувся черговий VI З'їзд Профспілки працівників вугільної промисловості України. У ньому взяв участь та виступив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

 

У роботі З'їзду взяли участь делегати, Міністр енергетики України Герман Галущенко, генеральний директор ДТЕК Енерго Ельдар Салєєв, народні депутати України Михайло Бондар та Вікторія Гриб, голова Ради федерації роботодавців паливно- енергетичного комплексу Анатолій Татаринов, а також представники відповідних підрозділів Міненерго та ДТЕК Енерго, директори вугільних підприємств і організацій, працівники, профактивісти територіальних та первинних організацій Профспілки.

IMG 20230912 114049

Міністр енергетики України у своєму виступі зазначив, що ситуація у вугільній галузі складна. З початком повномасштабного вторгнення втрачено багато підприємств. Незважаючи на пошкодження теплової генерації, вугілля сьогодні є ключовою сировиною. Очевидно, що вугілля потрібне Україні.

12 09 2

Потрібно вкладати в нові лави, якщо не вкладати - ми не зможемо збільшити вуглевидобуток. Збільшення видобутку вугілля важливе для проходження опалювального сезону. За словами Міністра, ціна на вугілля має бути збільшення. Щодо фінансування вугільної галузі в наступному році, було зазначено, що проект Державного бюджету готується.

IMG 20230912 100938

Григорій Осовий привітав делегатів форуму від членських організацій ФПУ, побажав їм успішної роботи та наголосив, що Профспілка вугільників завжди в авангарді профспілкового руху України, починаючи ще з 90-х років. ФПУ і надалі буде підтримувати позицію Укрвуглепрофспілки щодо відстоювання соціальних прав і гарантій спілчан.

IMG 20230912 114229

- Ми поділяємо ті позиції, що закладені у рішеннях з’їзду, а також звернення, які ви направили до центральних органів державної влади. Одне з головних питань, яке потребує вирішення, - фінансування вугільної галузі у наступному році, а також пошук інструментів його реалізації в умовах обмежених бюджетних ресурсів. В переговорах з урядом ми ставимо питання, що мінімальна зарплата не може бути тривалий час замороженою, вже буде майже два роки, - її треба переглядати в бік підвищення. Ми наполягаємо на тому, щоб також була відновлена індексація зарплати, а також компенсація за затримку зарплати. Механізми, спрямовані на це, закладені нами у законопроекті 9510, який наразі обговорюється у профспілках.

IMG 20230912 113953

Треба заявляти на всіх рівнях про пріоритетність розвитку вугільної галузі у складі промислового комплексу України, у такому разі багато питань, зокрема, щодо пільг для шахтарів буде вирішено.

- Профспілка насамперед це – консолідація, єдність, солідарність, підтримка один одного і дієвість, - сказав Голова ФПУ і висловив переконання, що курс, взятий нашою країною на євроінтеграцію, неодмінно змінить формат відносин між владою, громадянським суспільством і профспілками, які повинні мати справжнє право голосу, дієво представляти і захищати права працівників.

20230912 101210

Зі звітом про роботу Профспілки виступив голова Профспілки Андрій Зимін. Він доповів про роботу Укрвуглепрофспілки, що здійснювалася протягом попереднього звітного періоду по захисту прав та інтересів працівників галузі та зосередив увагу присутніх на необхідності забезпечення стабільної роботи вугільних підприємств усіх форм власності, своєчасної виплати працівникам заробітної плати і ліквідації наявних боргів з неї та інших питань. Було наголошено на тому, що нинішня ситуація, яка склалася в країні потребує згуртованості всіх організаційних ланок Профспілки та активізації дій у напрямку вирішення існуючих проблем.

Заслухавши та обговоривши звіт голови Профспілки VI З'їзд Профспілки визнав роботу ЦК Профспілки задовільною.

IMG 20230912 100858

Делегатами З'їзду прийняті відповідні Постанови, визначені основні напрямки діяльності Профспілки на подальший період, а також прийняті звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики України з приводу критичної ситуації, яка склалася на підприємствах вугільної галузі України, а також невідкладного вжиття заходів, спрямованих на вирішення нагальних проблем вугільної промисловості.

За рішенням З'їзду на наступний п’ятирічний термін головою Профспілки працівників вугільної промисловості України одноголосно був обраний Андрій Зимін.

IMG 20230912 101007

Також були обрано нові склади ЦК Профспілки, Статутної комісії та Контрольно- ревізійної комісії Профспілки.

Детальніше: https://www.prupu.org/news/24436/

 20230912 095742

Профспілка працівників вугільної промисловості України