images 21 

За даними Державного центру зайнятості станом на 15 квітня п.р. кількість зареєстрованих безробітних складає майже 400 тис. осіб, з них 84 тис. зареєстровано протягом карантину. Проте останніми днями спостерігається поступова тенденція на зменшення щоденних обсягів реєстрації безробітних, що може свідчити про певну стабілізацію ситуації.

Також щодня близько 1,3 тис. осіб (з приблизно 4 тис.) призначається допомога по безробіттю у мінімальному розмірі, що напряму свідчить про те, що більшість з них або не працювали до запровадження обмежувальних заходів зовсім або, що вірогідніше, знаходилися в «тіні».

Окрім цього, сьогодні зростає попит на неформальну зайнятість, особливо через онлайн-платформи. Значний масив працівників, що не потрапили у категорію безробітних, знаходяться у відпустках за власний рахунок і не мають будь-якого доходу та засобів для існування. Відтак, виникає необхідність пошуку альтернативних джерел заробітку, серед яких вибір падає на платформи гіг-сектору. Якщо особа має авто – це пряма дорога до сервісів таксі, не має – можна стати кур’єром, також ринок пропонує певний спектр дистанційної роботи з дому (бухгалтер, оператор контакт-центру тощо).

Проте, обираючи такий вид зайнятості в умовах крайньої необхідності, шукачі роботи зазвичай нехтують аксіомою незадекларованої праці – незадекларована праця не гарантує соціально-трудового захисту.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ