ПЕНСИОННЫЙФОНД

В Україні середня зарплата для розрахунку пенсій в червні 2020 року зросла на 1651,06 грн і становить 11 197,38 грн. Про це йдеться в повідомленні на сайті ПФУ.

"Затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України" Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування "враховується для обчислення пенсії, за червень 2020 року в сумі 11 197 гривень 38 копійок", - повідомили в Пенсійному фонді.

На що впливає цей показник:

- на розмір пенсії. Наприклад, якщо ваша власна заробітна плата залишиться незмінною, то при зростанні середньої заробітної плати по країні розмір майбутньої пенсії може знизитися;

- якщо разом із середньою заробітною платою по країні виросте і ваша зарплата, розмір майбутньої пенсії буде більше;

- формула розрахунку пенсій складається з трьох змінних. Незважаючи на це, точний розмір майбутньої виплати можуть розрахувати тільки в Пенсійному фонді. Щоб обчислити коефіцієнт заробітку, фахівці порівнюють дані про зарплату майбутнього пенсіонера і середній розмір заробітної плати за кожен місяць;

- приблизний розмір виплати можна дізнатися вже зараз. Зокрема, у формулі середню зарплату за три минулі роки множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на кількість відпрацьованих років і на 1%.

Прес-центр ФПУ