4

За ініціативи Профспілкової сторони 8 вересня ц.р. відбулася зустріч представників Мінфіну, Мінсоцполітики і Мінекономіки з профспілками та роботодавцями з обговорення пропозицій Сторін соціального діалогу до проекту Державного бюджету України на 2021 рік.

Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев поінформував, що проект Держбюджету-2021 формується на основі Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2019-2021 роки, затвердженому Постановою КМУ від 29 липня 2020 р. № 671. До розрахунків показників проекту закладаються:

- обсяг дефіциту держбюджету на рівні 6% ВВП,

- розмір мінімальної заробітної зарплати з 01.01.2021 – 6000 грн, з 01.07.2021 – 6500 грн.,

- розмір прожиткового мінімуму – скорегований на прогнозний індекс споживчих цін, збільшений на 2%,

- збереження співвідношення між розмірами посадового окладу (тарифної ставки) працівника І т.р. ЄТС та мінімальної зарплати на рівні 44,5%.

Однак, наразі готового документу для презентації перед соціальними партнерами немає.

2

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін закликав представників Урядової сторони, замість того, щоб кожного року констатувати все більш складну економічну ситуацію в країні, більш виважено поставитися до визначення пріоритетів.

Крім того, зважаючи на запровадження протягом останніх років середньострокового бюджетного планування, О. Шубін запропонував у держбюджеті закладати показники не лише на 1 рік, а й визначати горизонти трирічного періоду, а також наголосив на необхідності скорочення грошового розриву між розмірами посадового окладу (тарифної ставки) працівника І т.р. ЄТС та мінімальної зарплати.

Також, керівники та представники галузевих профспілок окреслили основні проблеми галузей, таких як вугільна промисловість, залізничні перевезення, авіабудування, медицина, освіта і наука, держслужба, лісове господарство тощо.

Водночас, профспілки закликали Уряд дотримуватися домовленостей за Генеральною угодою і до внесення проект Державного бюджету на 2021 рік на засідання Уряду розглянути його в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

3

Довідково: аргументовані профспілкові пропозиції до проекту Державного бюджету на 2021 рік схвалені рішенням СПО об’єднань профспілок від 23.07.2020 р. та своєчасно надіслані Мінфіну, Мінсоцполітики, Мінекономіки, Секретаріату НТСЕР та СПО роботодавців.

Департамент з питань бюджету та оплати праці