20230522 132435

Представники профспілок – голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Анатолій Яловий, очільник  обкому профспілки  працівників будівництва та промбудматеріалів Олена Сова та голова обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення  Анастасія Демідова (онлайн-режим) взяли участь у прес-конференції «Професійна освіта: доступність, якість, відкритість», яка була організована 22 травня в рамках Всеукраїнського тижня професійної освіти Навчально-методичним центром ПТО, Федерацією організацій роботодавців  області та департаментом освіти і науки облдержадміністрації. В ній, крім представників засобів масової інформації, також (наочно та у онлайн-форматі) взяли участь  представники облради і міськради, Дніпровської міської служби зайнятості, галузевих організацій роботодавців, територіальних громад, закладів ПТО, громадських організацій, Міністерства освіти і науки України.

        В нашому великому промисловому і аграрному регіоні, зазначалось під час цього заходу, діє досить потужна система профтехосвіти. Зокрема, для підприємств готують кадри за 64 професіями 21 заклад, для будівельників – 9 за 47 професіями, а для аграрників – 13 за 27 професіями, загалом 214 державних і приватних закладів з охопленням понад 18 тис. студентів. Чимало з них впроваджують дуальну форму підготовки кадрів, що сприяє кращому працевлаштуванню та закріпленню на робочому місці. Відкрито Центр кваліфікацій. Запроваджено також навчання за частковими професійними кваліфікаціями. Розвивається взаємовигідне співробітництво закладів ПТО з підприємствами. Певний поштовх цьому дала й реалізація в області українсько-німецького проекту розвитку соціального діалогу та вдосконалення системи професійної освіти. Один з керівників проекту з німецької сторони - Х.Манські у режимі відеоконференції розповів про результати співробітництва.

      Але чому ж тоді у нас має місце суттєвий дефіцит робітничих кадрів (а він був й до війни, яка поглибила цю проблему), чому ще існує розрив між закладами освіти й підприємствами? – відповіді на ці та інші питання й намагалися знайти учасники цієї зустрічі.

        Своїм баченням ситуації та підходами до вирішення існуючих проблем поділились керівник Навчально-методичного центру ПТО Віктор Василиненко, голова Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв, начальник відділу науки, вищої школи та профтехосвіти департаменту освіти ОДА Любов Кравченко, голова Асоціації рестораторів та готель’єрів Олена Булах, представники закладів освіти.

        Учасники прес-конференції були ознайомлені з сучасним станом профтехосвіти області, тим, як вона реагує на виклики ринку праці та сприяє формуванню людського капіталу. Відповідно до нових вимог розвивається, зокрема, підготовка спеціалістів з експлуатації обладнання відновлювальної енергетики, цілого ряду дуже затребуваних будівельних професій (з утеплення фасадів, сантехробіт, монтажу гіпсокартону, влаштування підлог) та ін., причому, на базі сучасного обладнання.

-         Підготовка кваліфікованих кадрів, збереження та розвиток системи профтехосвіти, - зазначив голова облпрофоб’єднання А.Яловий, - завжди були і є для нас одними з пріоритетних питань. Підтримуємо постійний зв’язок з працівниками цієї важливої сфери, надаємо допомогу в конкретних складних ситуаціях, відстоюємо їх пропозиції щодо затвердження регіонального замовлення. Взаємодіємо в цій роботі й з організаціями роботодавців. Так, спільно з Федерацією організацій роботодавців облпрофцентр ось уже кілька років бере активну участь в реалізації українсько-німецького проєкту, зокрема, що стосується розвитку дуальної форми професійного навчання. Профспілки переконані, що система ПТО має потенціал і є надзвичайно важливим елементом для післявоєнної відбудови України.

     Під час Всеукраїнського тижня професійної освіти в області також проводиться цілий комплекс інших заходів, які покликані сприяти вдосконаленню підготовки робітничих кадрів, підвищенню уваги суспільства до цієї справи.

                           Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання

20230522 121737

20230522 132748

                            Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання