УН

Профспілки намагаються вирішити проблеми соціально-економічного захисту людини праці шляхом соціального діалогу, але мають у своєму арсеналі дуже широкий спектр заходів впливу, у тому числі і такий, як страйк. Про це заявив Голова СПО обєднань профспілок України, Голова ФПУ Григорій Осовий 2 липня на прес-конференцій в інформаційній агенції УНІАН.

У прес-конференції взяли участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Анатолій Кубраченко, голова Профспілки виробничників і підприємців України Наталія Землянська.

Григорій Осовий проінформував, що сьогодні відбулось пікетування Верховної Ради України представниками профспілок України з вимогами проголосувати за соціальні законопроекти. Мова йде про наступні законопроекти:

-   №2883 щодо індексації грошових доходів населення;

-   №2682 щодо зниження рівня оподаткування пенсій;

-   №2698 щодо зняття обмежень на виплату повної пенсії працюючим пенсіонерам;

-   №2835 щодо здешевлення ціни на природний газ для населення;

-  №2245 щодо відновлення за рахунок коштів соціального страхування часткового фінансування літнього оздоровлення дітей, санаторного лікування працівників, передусім зайнятих у шкідливих і важких умовах праці.

УН1

Голова СПО об’єднань профспілок пояснив представникам ЗМІ зміст та важливість профспілкових пропозицій та висловив думку, що їх прийняття та реалізація вкрай необхідні для вирішення гострих соціальних проблем українського суспільства.

Обмеження працівників та пенсіонерів щодо виплат винагороди за працю та оподаткування порівняно з великим бізнесом свідчить, що і ця влада діє по принципу «Бізнесу – все, а працюючим і пенсіонерам – податки». Більш того, Уряд "заліз у кишеню" працюючих пенсіонерів, забираючи 15% їх пенсій. Тому профспілки виступили з конкретними вимогами та пропозиціями до Уряду та Верховної Ради.

IMG 4628

Як підкреслив Голова ФПУ, профспілки домоглися, щоб цей «соціальний пакет» було включено у порядок денний парламентської сесії. Вони провели низку зустрічей та консультацій з керівниками парламентських фракцій за участю Голови ВР Володимира Гройсмана і очікували, що парламент 2 липня поставить на голосування ці соціальні законопроекти. Але, на жаль, не заважаючи на заклики лідерів двох фракцій – «Батьківщини» та Блока Петра Порошенка, народні депутати не стали розглядати сьогодні ці законопроекти.

Відповідаючи на запитання, які кроки можуть здійснити профспілки, якщо Верховна Рада так і не надумає ухвалити запропоновані соціальні ініціативи, Григорій Осовий наголосив, що профспілки мають у своєму арсеналі дуже широкий спектр заходів впливу, у тому числі такий, як страйк.

IMG 4627

На важливості та необхідності прийняття «соціального пакету» акцентував також заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він наголосив на тому, що профспілки були вимушені неодноразово виходити під стіни Кабінету міністрів та Верховної Ради, тому що фактично був відсутній соціальний діалог з Урядом та Прем’єр-міністром. Тільки завдяки наполегливій та конструктивній діяльності Федерації профспілок України, її членських організацій, інших профспілкових об’єднань почав налагоджуватися діалог з керівництвом парламенту та фракцій ВР.

УН3

«Ми вийшли на мітинг під стіни парламенту не стільки «проти», скільки «за», не протестувати, а підтримати рішення парламенту стосовно основних соціальних законопроектів, які витікали з нашого Трудового ультиматуму, - сказав він. – Парадокс у тому, що більшість фракцій заявила про те, що вони підтримують профспілки. Однак, ця підтримка досі не реалізована у конкретне рішення. Тому з нашої народної трибуни лунали на адресу народних депутатів пояснення, чому власне ми вимушені з ними спілкуватися у такий спосіб».

Сергій Кондрюк детально проінформував представників ЗМІ про позицію профспілок щодо питань індексації грошових доходів населення, оподаткування заробітних плат та пенсій, заборгованості по виплаті зарплат, цін та тарифів.

IMG 4658

Учасники прес-конференції відповіли на запитання журналістів.

Відеозвіт про прес-конференцію дивиться тут:

Прес-центр ФПУ