index


Навчальний курс з підвищення кваліфікації  правових (головних правових) інспекторів праці профспілок України був розпочатий виступом представника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (далі – Уповноважений) Сташків Тетяни Олегівни на тему: «Парламентський контроль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за дотриманням трудових прав».


Як розповіла Т.Сташків, завідувач відділу з питань дотримання трудових прав департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Уповноважений розглядає звернення щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами. Парламентський контроль здійснюється щодо захисту прав і свобод заявників, проголошених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України. Отже, Секретаріат розглядає звернення лише безпосередньо від людини щодо його порушених прав, тобто звернення від підприємств та організацій, у тому числі профспілкових щодо перешкоджань їх законній діяльності перенаправляються за належністю, при цьому ці питання тримаються на контролі.
Т.Сташків розповіла, що оскільки Уповноважений має своїх представників у регіонах, багато звернень опрацьовується на місцях. Регіональні представники за дорученням Уповноваженого за письмовою заявою зацікавлених сторін можуть брати участь у перевірках суб'єктів господарювання щодо дотримання законодавства про охорону праці спільно з державними інспекторами праці та представниками профспілок.
До Секретаріату надходять звернення, наприклад, щодо неотримання працівником від підприємств документів та довідок щодо суми заборгованості по заробітній платі, які необхідні при поданні позову до суду. Секретаріат вживає заходів щодо врегулювання таких питань. Також лектор повідомила, що у відповідності до чинного законодавства  Уповноважений не розглядає звернення,  якщо його розгляд відноситься до компетенції іншого органу або особи, а здійснення нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення покладено на Державну службу України з питань праці.
Також представник Секретаріату Уповноваженого повідомила, що велика кількість скарг до Секретаріату надходить з питань відмови у наданні інформації. У зв’язку з внесеними до Закону «Про прокуратуру України» змінами скарги (заяви) на відмову у наданні інформації з вимогою про притягнення до адміністративної відповідальності подаються не до прокуратури, як це було раніше, а до офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Довідково: згідно з п. 8-1 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у справах про правопорушення, передбачені статтею 212-3 КУпАП (крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), протоколи про правопорушення відповідно складаються у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та передаються у судові органи.
                  

 Правова та технічна інспекція праці профспілок