IMG 20190513 142416

 

 13-17 травня 2019 року у м. Діжон (Франція) проходить 52-й з’їзд Загальної конфедерації праці (ЗКП) Франції, у якому беруть участь 1500 делегатів та понад 100 представників національних профцентрів країн Африки, Азії, Америки та Європи, у тому числі Федерації профспілок України, міжнародних і регіональних профцентрів, а також міжнародних організацій.

12 травня, напередодні з’їзду відбулася Міжнародна конференція на тему: «Майбутнє праці», під час якої пройшли чотири засідання у форматі круглих столів на такі теми, як:

  • «Нерівність на планеті», під час якого була презентована розгорнута соціально-економічна картина нерівності у світі з особливим акцентом на екологічні та кліматичні питання, процеси виснаження природних ресурсів, нерівномірний розподіл багатств, згубні наслідки жорсткої економії, збройні конфлікти, а також міграцію, яку вони викликають. Основна увага приділялась останньому питанню, а також діяльності та солідарним діям ЗКП із захисту мігрантів.
  • «Революційні зміни у світі праці», під час якого було обговорено стрімкі зміни, які переживає світ праці, проаналізовано неоліберальну тезу про «смерть» праці як такої, яка маскує атаки на трудове законодавство і стандарти і яку пропагує капіталізм, який надає перевагу праці без правової бази. Крім того, учасники обговорили проблему неформальної зайнятості у світі та процеси цифровізації.
  • «Роль та місія профспілкового руху», під час якого були проаналізовані численні виклики, розглянуті у першій половині дня, а також зроблений висновок про те, що світ праці потребує сильних профспілок, щоб захистити його, а також розробити нові міжнародні трудові стандарти. Під час цього круглого столу обговорювалася ефективність роботи міжнародних профспілкових організацій, їх методи та цілі, а також завдання на майбутнє.
  • «Друге сторіччя існування МОП», під час якого було зроблено висновок про те, що Міжнародна організація праці (МОП) є єдиним місцем у світі, де створюються міжнародні трудові стандарти, які гарантують основні принципи захисту праці та тих, хто її виконує, та контролюється їхнє застосування. Це, безсумнівно, є причиною того, що саме на неї націлені шалені атаки роботодавців у всьому світі, спрямовані на звуження її стандартів або їх функціонуванню. Учасники засідання також запропонували своє бачення майбутнього МОП на зорі її другого сторіччя.
  • логотип

13 травня у першій половині дня відбулася прес-конференція керівництва ЗКП для зарубіжних гостей з'їзду, під час якої обговорювались питання шляхів подальшої співпраці національних профцентрів інших країн, зокрема Східної Європи, із ЗКП.

У другій половині дня, відкриваючи з’їзд, з вітальним словом до делегатів та гостей з’їзду звернулась генеральний секретар профоб’єднання ЗКП департаменту Бургундія-Франш-Конте Сандрін Муре, після чого делегати та гості заслухали Звіт про діяльність ЗКП за попередній звітно-виборчий період, який представив Генеральний секретар ЗКП Філіп Мартінес.

14 травня було заслухано Фінансовий звіт, представлений Контрольно-ревізійною комісією ЗКП, а також низку інших звітів.

У цей же день делегати розпочали обговорення Програмного документу ЗКП на новий звітно-виборчий період, який складається з наступних розділів:

  • «Реальність і майбутнє праці в умовах технологічних змін, таких як цифровізація».
  • «Новий статус найманих працівників та соціальний захист на робочих місцях».
  • «Розбудова балансу сил і зближення боротьби».
  • «Вихід профспілкового руху у маси з метою підвищення його ролі та ефективності».
  • «Виклики світу праці європейському і міжнародному профспілковому рухові та нашій діяльності».

У передмові до Програмного документу, зокрема, зазначається, що «праця є єдиним джерелом створення будь-яких цінностей, саме тому ЗКП ставить її у центр своєї мети соціальної трансформації та свого захисного підходу».

З’їзд ЗКП завершить свою роботу 17 травня.

 

 IMG 20190512 120150

 

Довідково: Загальна конфедерація праці Франції, заснована у 1895 році, налічує у своїх лавах майже 700 тисяч членів. Рішення про створення ЗКП було прийняте на її установчому з’їзді, який відбувся 23-28 вересня 1895 року у м. Лімож. До складу ЗКП входять 33 національні професійні федерації, 96 департаментських об’єднань, 857 місцевих об’єднань на всій території країни, які складаються з профспілок і профспілкових секцій спільної географічної зони.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ