Профспілковому руху Миколаївщини в 2013 році виповнюється 107 років.

Перші профспілки на Миколаївщині виникли на хвилі масових страйків у листопаді 1905 року. 1 листопада 1905р. близько тисячі робітників приватного доку на Сухому фонтані, протестуючи проти скорочення заробітної плати на 25%, намагалися провести демонстрацію протесту, яку було подавлено. Наступного дня, 2 листопада, поштово-телеграфні службовці міста на загальних зборах висунули ряд вимог економічного та правового характеру. Основними з них були вимоги про скорочення робочого часу, встановлення надбавки до зарплати, про надання матеріальної допомоги на виховання дітей для всіх службовців, про допомогу та лікування працівників тощо.

Обласна рада профспілок, як регіональний міжспілковий орган, була створена в 1948 році. На цей час в області вже діяли галузеві обкоми профспілок, заводські, фабрично-заводські комітети, профспілкові організації, які об’єднували 93 тис. членів профспілок.

На 1 січня 2013 року Миколаївська обласна рада профспілок налічує 181 тисячу членів профспілок, об’єднаних в 2315 первинних організацій. Працює 18 галузевих обласних профспілкових організацій. Найчисельнішими обласними галузевими профспілковими організаціями є обласна профорганізація працівників освіти і науки, працівників агропромислового комплексу, працівників суднобудування та працівників охорони здоров’я.

mk1 1

Голова Миколаївської обласної ради профспілок – Толмачов Юрій Петрович, 1949 року народження. Освіта вища, закінчив Миколаївський кораблебудівний інститут імені адмірала С.О.Макарова. Толмачов Ю.П. почав свою трудову діяльність у 1973 році. З 1984 року  працює в  Миколаївській обласній раді профспілок. З вересня 2001 року обраний заступником голови обласної ради профспілок, а 4 березня 2011 року на ХХІІ Миколаївській обласній міжспілковій конференції профспілок - головою обласної ради профспілок.

Заступник голови обласної ради профспілок – Онищенко Любов Миколаївна, 1958 року народження, закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості. Заступником голови облпрофради обрана   4 березня 2011 року на ХХІІ обласній міжспілковій конференції профспілок.

Основними напрямками діяльності обласної ради профспілок є захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, зокрема:

• сприяння  забезпеченню продуктивної зайнятості;
  • захист права на гідну оплату та безпечні умови праці;
  • відстоювання прав та інтересів працівників при реформуванні власності;
  • надання правової допомоги в питаннях трудового законодавства України;
  • колективно-договірна робота;
  • розвиток та зміцнення профспілкового руху.

В основу взаємодії з органами влади, місцевого самоврядування та роботодавцями покладено ведення соціального діалогу на всіх рівнях.

В області діє тристороння соціально-економічна рада та укладається угода з соціально-економічних питань між обласною державною адміністрацією, обласною радою, обласною організацією роботодавців “Промисловці та підприємці Миколаївщини” та обласною радою профспілок.

m2 ugoda

Укладено угоду про співпрацю у вирішенні соціально-економічних питань між виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, обласною організацією роботодавців та обласною радою профспілок. Сьогодні угоди та тристоронні соціально-економічні ради  діють в містах і районах області, сільських і селищних радах.

В області проводиться постійна робота по укладанню колективних договорів з метою створення цілісної системи соціально-екомічного захисту працюючих.

Важливим призначенням колдоговорів є вирішення питань зайнятості, виплати заробітної плати та повного погашення заборгованості з неї, створення здорових та безпечних умов праці.

В сфері впливу облпрофради  діють 2238 колективних договорів, якими охоплено біля 150 тисяч працівників.

Облпрофрада здійснює навчання профспілкових кадрів і активу області по 8 категоріях, а також консультування та інформування з різних питань. Працює постійно-діючий семінар профактиву області. Проводяться «Дні облпрофради» на підприємствах та в районах області.

m3 universitet

Спільно з Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області щоквартально продовжується робота Громадського університету правових знань для голів профспілкових організацій.

Для інформування активу області з різних питань профспілкової діяльності та про заходи облпрофради створено інформаційно-аналітичний відділ облпрофради.

Значну увагу обласна рада профспілок приділяє роботі з молоддю. Започатковано нову форму роботи  – семінари-навчання для учнів профтехучилищ та технікумів з питань мотивації профспілкового членства – “Що тобі дає профспілка”.

В облпрофраді вже сьомий  рік працює консультпункт, в якому можна отримати безкоштовні консультації з питань пенсійного забезпечення, надання пільг, державних допомог і субсидій та “гаряча” телефонна лінія з правових питань.

Профспілкові організації області значну увагу приділяють розвитку культури та спорту, оздоровленню працюючих та членів їх сімей. Обласна рада профспілок постійно організує участь закладів культури, обласних галузевих організацій профспілок у щорічному Всеукраїнському конкурсі на кращого працівника культурно-освітнього закладу та Всеукраїнському огляді-конкурсі культурно-освітніх закладів профспілок. В цих конкурсах представники області неодноразово займали перші місця.

m1

Облпрофрада, галузеві обкоми профспілок постійно взаємодіють з обласними радами ФСТ “Україна”, “Спартак” та “Колос” у проведенні спортивних заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я трудящих.

Проводяться галузеві спартакіади профспілок, вже шість років поспіль проводиться  міжгалузева спартакіада профспілок Миколаївщини.

m4  DSCN3343 sport

Адреса Миколаївської обласної ради профспілок:

54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 2

телефон           – (0512) 37-02-77