Об’єднання профспілок Вінниччини розпочинає свою історію з 15 жовтня 1919 року. Саме цим числом датований перший протокол засідання Президії Ради профспілок Подільської губернії (із центром у м.Вінниці). До складу Губпрофради на той час входили 22 галузеві профспілки.

З 3 березня 1932 року профоб’єднання носило назву Вінницька обласна Рада профспілок (облпрофрада), а з лютого 1990 року – Федерація профспілок Вінницької області.

Сьогодні Федерація профспілок області координує діяльність 25 галузевих профспілок, 19 з яких мають свої обласні профцентри, та обласної профспілки ”Машметалбізнес”.

Найчисельнішими є галузеві профспілки працівників:

освіти і науки;

агропромислового комплексу;

охорони здоров’я;

житлово-комунального господарства, місцевпрому та побутового обслуговування населення;

державних установ.

У складі членських організацій функціонують 5 міських, 168 районних комітетів профспілок, 4400 первинних профорганізацій із загальною чисельністю понад 400 тисяч членів профспілок.

Роботу районних структурних ланок галузевих профспілок координують районні координаційні ради голів профкомітетів.

Федерація профспілок області на добровільних засадах входить до складу ФПУ і є одним із підписантів Декларації про створення Федерації профспілок України.

Голова Федерації профспілок Вінницької областіКолесник Микола Павлович, 1954 р.н.

В апараті працює з 1987 року, на виборних посадах з 2005 року – заступник Голови ФПО, з 2010- перший заступник Голови ФПО. 28 травня 2015 року обраний Головою Федерації профспілок області.

“Відмінник народної освіти України”. Нагороджений знаками “Профспілкова відзнака” Федерації профспілок України та Федерації профспілок області, нагороджений знаком ”Заслужений працівник профспілок Вінницької області ”, занесений у Книгу трудової Слави Федерації профспілок області.

Лєта Іван Іванович  - Перший заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я;

Заступники  Голови ФПО:

• Анпольська Світлана Володимирівна - директор підприємства ФПО ”Профспілкове”;
  • Галаченко Олександр Олександрович – головний лікар ДП ”Клінічний санаторій ”Хмільник”;
  • Пугачов Сергій Георгійович – голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки;
  • Слободянюк Володимир Петрович - голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисовості.

Основними напрямками діяльності Федерації профспілок є:

захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок;

боротьба за єдність профспілкового руху на Вінниччині;

розробка і здійснення єдиної політики профспілок області;

розвиток соціального діалогу на всіх рівнях;

розвиток зв’язків із об’єднаннями громадян, профспілками інших країн, укладення з ними договорів (угод), сприяння членським організаціям ФПО у встановленні таких зв’язків;

представництво інтересів членських організацій ФПО у ФПУ та в органах державної влади і місцевого самоврядування;

домагання від органів державної влади та місцевого самоврядування, роботодавців та їх об’єднань проведення економічної і соціальної політики, яка б забезпечувала ефективний розвиток виробництва і достатній життєвий рівень членів профспілок;

проведення переговорів з органами державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаннями роботодавців з метою укладання регіональних угод з основних напрямків соціально-економічного захисту населення;

консультування членських організацій з усіх питань профспілкового руху, надання їм правової допомоги;

інформаційно-методична робота.

В своїй діяльності Федерація профспілок області керується Законом України ”Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, Статутом ФПО та планує свою роботу відповідно до Програм ФПО.

Керівними виборними органами ФПО є Рада Федерації та Президія ФПО. Робота керівних органів планується відповідно до щорічних Планів основних напрямків роботи ФПО.

Одним із плідних напрямків діяльності ФПО стало укладення Регіональної Угоди між ФПО, облдержадміністрацією, обласною Радою та об’єднанням роботодавців з основних напрямків соціально-економічного захисту населення.

Аналогічні угоди укладається між Президією ФПО і міським Виконавчим комітетом обласного центру.

Сьогодні системою колдоговірного регулювання захищено 84,0% працівників області.

На базі власності ФПО створене підприємство ”Профспілкове”, основним завданням якого є забезпечення функціонування майна ФПО, навчання профспілкових кадрів і активу області.

Система профспілкового навчання окреслена ”Схемою системної трансформації внутріспілкової роботи на основі багатовекторної стратегії”, затвердженої Радою Федерації профспілок області.

Нею, зокрема, передбачені:

щоквартальні тематичні зустрічі-семінари з головами профспілкових комітетів міста Вінниці;

щоквартальні тематичні селекторні наради з профспілковим активом районів області;

щомісячні зустрічі Голови ФПО із головами студентських профкомітетів;

робота Школи ”Молодого профактивіста”;

щотижневі інформаційні зустрічі з керівниками членських організацій ФПО та щорічні виїздні семінари з ними;

щорічні виїзні семінари з профактивом районів області;

робота молодіжної Ради ФПО;

робота спортивної Ради ФПО;

робота культурно-мистецької Ради ФПО;

робота по підвищенню ділової кваліфікації працівників Апарату ФПО, щомісячні сесії Apasem;

підготовка та публічний захист тематичних рефератів працівниками Апарату ФПО;

систематичні виступи працівників Апарату ФПО у засобах масової інформації;

робота Web-порталу ФПО та інше.

Щорічно комплексною системою навчання охоплюється біля 30 тисяч спілчан.

Здобутками Федерації профспілок області вважаємо позитивні результати щодо:

-поновлення незаконно-звільнених працівників на підприємствах і в організаціях області;

-захист в судах прав членів профспілок.

Радою Федерації затверджена цільова программа ”Фізичне виховання – здоров’я нації”. В цій роботі базовими є обласні ради профспілкових фізкультурно-спортивних товариств ”Україна” та ”Колос”.

Ці товариства координують роботу ДЮСШ з загальною чисельністю майже 10000 школярів, які культивують 25 видів спорту.

Цими товариствами підготовлено:

-23 майстри міжнародного классу;

-280 кандидатівта майстрів спорту України;

-тисячі розрядників;

-213 спортсменів зараховано до збірних національних команд України.

В області на утриманні підприємств, організацій та їх профспілкових комітетів знаходиться 60 будинків культури, 4 підліткових клуби, 32 бібліотеки. В них працює 365 культпрацівників, діє 582 клубних формувань, в яких задіяно 24195 чоловік, з них – 18200 діти і молодь, 110 аматорських колективів удостоєні почесного звання народнийтазразковий”.

На Вінниччині в системі ”Укрпрофоздоровниця” діють 5 санаторіїв.

Особливо великим попитом користуються санаторіії ”Хмільник” та ”Авангард”.

Адреси Федерації профспілок Вінницької області:

Поштова: 21036, м.Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 2

Web-порталу: http://www.vinfpo.org.ua