Профспілка робітників морського транспорту – найстаріша не тільки в Одесі, але й у державі. Вона бере свої витоки з страйку 1903 року: в ході страйку була організована перша профспілкова організація – страйковий комітет. Але страйковий комітет став легальною організацією лише в 1905 році, коли 1 вересня в Одесі почала свою легальну діяльність "Реєстрація суднових команд". У серпні 1906 року "Реєстрація" була перейменована у "Професійне товариство суднових команд Чорноморського торгового флоту в Одесі" ("Спілка моряків"). З 1912 року "Спілка моряків" починає видавати свою газету – "Моряк", яка відновлена Профспілкою робітників морського транспорту України і зараз є її друкованим органом.

В березні-квітні 1917 року вживаються заходи по створенню загальноросійської спілки працівників морського та річкового транспорту.

За часів СРСР на Україні існували на морському та річковому транспорті 4 басейнових комітети: Азовський, Дніпровський, Дунайський та Чорноморський, які входили до профспілки працівників морського та річкового флоту СРСР і підпорядковувались Москві, не маючи статусу окремої профспілки.

З проголошенням незалежності України, 30 січня 1992 року на першому установчому з'їзді була створена Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ), яка стала правоспадкоємцем колишньої галузевої Профспілки працівників морського й річкового флоту СРСР на території України. В 1997 році відбувся ІІ з'їзд, у 1999 році ІІІ (позачерговий) з'їзд, у 2002 році – IV з'їзд профспілки.

Профспілка робітників морського транспорту України – активний учасник національного та міжнародного профспілкового руху. Її представників обрано до керівних органів всіх міжнародних та національних профоб'єднань, до складу яких входить ПРМТУ – це Міжнародна Федерація транспортників, Європейська федерація транспортників, Міжнародна Конфедерація профспілок робітників водного транспорту, Федерація профспілок України, Федерація профспілок транспортників України.

З 1 січня 1993 року ПРМТУ офіційно є членом Міжнародної Федерації транспортників, організації, що має великий досвід боротьби за права трудящих. Нині МФТ об'єднує більше 600 профспілок працівників транспорту з майже 140 країн світу, членами яких є 5 мільйонів осіб. ПРМТУ представляє в МФТ моряків, докерів та робітників внутрішньої навігації й бере участь у всіх конгресах. У 1999 році наша профспілка стала членом європейської регіональної організації МФТ, а у 2002 році вступила до Комітету моряків країн Центральної, Східної Європи і Норвегії (SCOCEEN).

Наладжене постійне співробітництво з представниками країн колишнього СРСР в межах діяльності Міжнародної конфедерації профспілок робітників водного транспорту, до складу якої як повні та асоційовані члени входять профспілки Азербайджану, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизії, Латвії, Литви, Туркменії, Росії, України та Естонії.

Історично склалося, що Одеса, враховуючи її територіальне розташування, є зв'язуючим центром між трьома басейнами – Дунайським, Чорноморським та Азовським, де розташовані підприємства галузі. Тому місцем розташування Центральної Ради профспілки на І установчому з'їзді було обрано Одесу.

На абсолютній більшості підприємств галузі, в учбових закладах, що готують фахівців для галузі, а також на підприємствах, що тісно пов'язані міжгалузевими зв'язками з морським транспортом (торгові, будівельні організації, агентські фірми та інші) існують організаційні ланки Профспілки робітників морського транспорту України.

Профспілка робітників морського транспорту України нараховує 99240 членів, що об'єднуються у 109 первинних профспілкових організацій.

Профспілка об'єднує первинні профспілкові організації судноплавних компаній, морських торговельних портів, судноремонтних заводів, навчальних закладів, що готують фахівців для галузі морського транспорту, науково-дослідних інститутів, медичних закладів, редакцій газет, журналів та типографій, інших підприємств, організацій та установ, пов'язаних у своїй діяльності з морським транспортом.

Голова профспілки – Кірєєв Михайло Іванович, 1946 р.н. Закінчив Одеське вище інженерне морське училище. З 1984 року на профспілковій роботі, з 1986 – голова профкому Іллічівського судноремонтного заводу, з лютого 1995 року – Перший заступник Голови профспілки, з квітня 2000 – виконуючий обов'язки Голови профспілки, з січня 2002 – Голова профспілки робітників морського транспорту України. Член Центральної Ради ПРМТУ, Президії Центральної Ради ПРМТУ, обирався делегатом з'їздів профспілки, член Виконкому Міжнародної федерації транспортників (ITF), член президії Ради Федерації профспілок України.

За багаторічну сумлінну працю і значний вклад у розвиток профспілкового руху в галузі був двічі нагороджений Почесною Грамотою Центральної Ради ПРМТУ, неодноразово – Почесними грамотами Чорноморського морського пароплавства. Був також нагороджений Почесною Грамотою Федерації профспілок України, нагрудним знаком Федерації профспілок України "Профспілкова відзнака", нагрудним знаком "Почесний працівник Профспілки робітників морського транспорту України".

У своїй діяльності Профспілка керується Конституцією України, Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Статутом Профспілки робітників морського транспорту України.

Профспілка постійно укладає Галузеву угоду з Міністерством транспорту України, у якій передбачені норми вищі, ніж у Генеральній угоді та інших угодах; проводяться інспекції суден в портах України, надається допомога у виплаті заборгованостей з заробітної плати членам екіпажей, допомога у отриманні компенсацій за часткову чи повну втрату працездатності, компенсацій сім'ям, що втратили годувальника.

СТАТУТ профспілки

Адреса: м. Одеса, Куликове поле, 1.

Контактні телефони: 42-99-01, 37-32-90, т/ф 37-39-47, 42-99-06.

Офіційна адреса електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Офіційний сайт: www.mtwtu.org.ua