Всеукраїнська профспілка спортсменів, працівників сфер фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання створена у 2018 році. Статутом Профспілки встановлено, що членами Профспілки можуть бути громадяни України, які займаються фізичною культурою і спортом, у тому числі спортсмени, фахівці сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, інші особи, що працюють в зазначених сферах та особи, що працюють в закладах фізичної культури і спорту, громадських організаціях фізкультурно-спортивної спрямованості, у відповідних органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та виду господарювання, у фізичних осіб, що використовують найману працю, або забезпечують себе роботою у цій сфері самостійно, визнають та дотримуються статуту Профспілки та сплачують членські внески.

Членами Профспілки також можуть бути особи, які навчаються у закладах освіти фізкультурно-спортивного профілю, перебувають на державній службі, іноземні громадяни або особи без громадянства, а також ті, хто працював у сфері фізичної культури і спорту до виходу на пенсію.

Профспілку зареєстровано (легалізовано на відповідність заявленому статусу) 1 березня 2018 року Міністерством юстиції України. Профспілка нині перебуває у процесі становлення, систематично проводить роботу щодо залучення до профчленства та розвитку профспілкових організацій. Для розширення сфери своєї діяльності нею розроблено та підписано меморандуми про співпрацю з низкою спортивних федерацій та фізкультурно-спортивних товариств. Також Профспілкою укладено Галузеву угоду з Міністерством молоді та спорту України на 2021 – 2025 роки.

Протягом останнього року профспілка активно проводила заходи з культурно-масової, фізкультурної, оздоровчої роботи. У грудні 2021 року нею проведено круглий стіл на базі Університету державної фіскальної служби України щодо обговорення проблем трудових відносин у сучасному спорті.

Під час війни Профспілка здійснює широкі волонтерські заходи з підтримки постраждалих від військової агресії росії, зокрема опікується членами УТОС, забезпечуючи їх місячними продовольчими наборами.

Виборними органами Профспілки є з’їзд, Рада голів організацій профспілки, Президія Профспілки.

Чисельність Профспілки складає 8938 осіб. Вона має 40 первинних профспілкових організацій та 12 обласних організацій у 18 регіонах України.

Голова Профспілки – Бизов Сергій Сергійович.
Юридична адреса Профспілки: Україна, 01001, м. Київ, майдан Незалежності 2, кімн. № 422.
Електронна адреса: psu @ fpsu.org.ua
Сайт: profspilka-sportsmeniv.com.ua