17.04.13 001

 

17 квітня п.р. відбулося чергове засідання Миколаївської міської тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням співголови ради — голови Миколаївської обласної ради профспілок Юрія Толмачова. В роботі взяли участь представники сторін виконавчої влади, обласної організації роботодавців “Промисловці та підприємці Миколаївщини”, профспілок, а також запрошені.

Висвітлюючи питання порядку денного «Про підготовку до Дня охорони праці на підприємствах міста, аналіз стану травматизму виробничого характеру у місті Миколаєві за I квартал 2013 року та заходи щодо його поліпшення, стан проведення атестації робочих місць за умовами праці», начальник відділу охорони та умов праці управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Кулинич наголосив, що в місті Миколаєві проводиться організаційна робота щодо активного проведення Всесвітнього Дня охорони праці — 28 квітня.

Щодо стану виробничого травматизму, то аналіз свідчить, що головною причиною нещасних випадків є порушення трудової і виробничої дисципліни. Для того, щоб мінімізувати нещасні випадки необхідно своєчасно проводити інструктажі, навчання, медогляди, атестацію робочих місць, своєчасно забезпечувати засобами індивідуального захисту та ін.

Було заслухано керівників та представників підприємств на яких трапилися випадки виробничого травматизму: ДП НВКГ «Зоря-Машпроект», ТОВ «ВД-Танс», керівників, які своєчасно не проводять атестацію робочих місць за умовами праці: «Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи» та “Дитячо-юнацька спортивна школа «Комунаровець».

В обговоренні питання прийняв участь заступник голови обласної організації профспілки працівників суднобудування Микола Сторчак, який зазначив, що на підприємстві «Зоря-Машпроект» потребує вдосконалення рівень обізнаності працівників з правилами безпечної праці, особливо молоді. Адміністрація не приділяє належної уваги створенню безпечних та здорових умов праці, що і стало причиною групового нещасного випадку у цьому році.

Про стан виплати заробітної плати на підприємствах міста та здійснення контролю за додержанням норм чинного законодавства доповів директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Бондаренко. За статистичними даними, станом на 01.04.2013 року сума боргів із заробітної плати на 33 підприємствах складає 38318, 5 тис.грн., тобто протягом березня сума боргу збільшилася на 131,2 тис.грн., або 0,3% порівняно з 01.03.2013р.

Основними причинами існування заборгованості із виплати заробітної плати залишаються: відсутність замовлень і, як наслідок, обсягів робіт, а також недостатній рівень ведення претензійно-позовної роботи та недотримання чинного законодавства в частині першочерговості виплати заробітної плати.

Доповідач висвітлив заходи, які проводяться Миколаївською міською радою та її виконавчим комітетом для погашення, заборгованої заробітної плати.

У своєму виступі голова облпрофради Юрій Толмачов наголосив, що питанням дотримання роботодавцями норм чинного законодавства сторонами приділяється велика увага. До речі, це питання розглядалось 27 березня п.р. на засіданні Ради облпрофради. В облпрофраді також здійснюється постійний моніторинг стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати. Президією облпрофради затверджені Заходи про прискорення погашення заборгованості із заробітної плати, які передбачають в рамках громадського контролю вибіркові перевірки підприємств-боржників, контроль за виконанням графіків погашення боргів, звернення до судів за захистом порушених прав. Фахівцями облпрофради підготовлені спеціальні тематично-методичні рекомендації. Профспілками проводиться системна правонавчальна та інформаційно - роз'яснювальна робота.

Генеральний директор обласної організації роботодавців Олександр Шпиль проінформував про стурбованість роботодавців щодо ініціативи створення фонду для погашення боргів із заробітної плати працівникам підприємств-банкрутів, та що обласна організація роботодавців не підтримує дану ініціативу. Він також запропонував на комісії з питань погашення заборгованості заробітної плати або на спеціальних робочих засіданнях розглядати (можливо за галузевим принципом) «проблемні» підприємства-боржники. На засідання запрошувати керівників підприємств з детальним аналізом ситуації на підприємстві та заходами для вирішення проблеми повернення боргів працівникам.

В обговоренні питання взяли участь голови обласних профспілкових організацій, зокрема голова обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Світлана Начинова, яка запропонувала внести доповнення до рішення ради щодо забезпечення власником ефективної роботи підприємств комунальної власності м. Миколаєва.

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Миколаївської облпрофради

 

17.04.13 002

 

17.04.13 003