headpic

 

Захід відбувся за ініціативи Молодіжної ради Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю. Адже створення належних умов для гідної, результативної праці під гаслом «Достойну роботу та гідну оплату праці» є пріоритетним завданням для профспілок.

 

У роботі «круглого столу» взяли участь:

- Лазник Петро Іванович - голова Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок;

- Татаринова Людмила Григорівна - голова Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України;

- Бойко Вікторія Вікторівна - начальник відділення Національної служби посередництва та примирення у Херсонській області;

- Мирошнеченко В'ячеслав Юрійович - заступник відділення Національної служби посередництва та примирення у Херсонській області;

- Пікуза Галія Хамзовна - перший заступник Територіальної державної інспекції з питань праці у Херсонській області;

- Воложанін Ігор Володимирович – голова Молодіжної ради  Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України, начальник відділу державного реєстру виборців Цюупинської райдержадміністрації;

- Ракша Алла Василівна – тренер Профспілки працівників державних установ України, начальник відділу організаційно-документального забезпечення, комунікації та контролю Регіонального відділення Фонду державного майна України по Херсонській області;

- члени Молодіжної ради, представники Національної служби посередництва та примирення у Херсонській області.

Учасники «круглого столу» обговорили питання продуктивності роботи, дотримання рівних прав працюючих, безпечності умов праці та належного соціального захисту працюючих.

          

 Петро Лазник, відкриваючи захід, зазначив, що профспілки вже вшосте відзначають День дій за гідну працю. Гідна праця сприяє самовдосконаленню та розвитку творчих здібностей людини, підвищенню соціальних стандартів життя широких верств населення та країни в цілому. На переконання Петра Івановича, підтримка молоддю загальної програми Міжнародної організації праці «Гідна праця для всіх» свідчить про актуальність боротьби профспілок за реалізацію права працівників на гідну працю. Увагу присутніх на необхідність створення та збереження робочих місць, законодавчого регулювання відповідальності роботодавців за «тіньову» виплату заробітної плати, за використання примусової праці звернула Галія Пікуза.

 

Начальник відділення Національної служби посередництва i примирення Вікторія Бойко повідомила про стан соціально-трудових відносин в області, характер i динаміку вимог найманих працівників, профспілок, причини трудових спорів. Національна служба посередництва i примирення залучає представників профспілок та місцевих органів виконавчої влади до участі у регулюванні конфліктних ситуацій ще на стадії виникнення трудових спорів на підприємствах, в установах та організаціях.

 

Людмила Татаринова, під час свого виступу повідомила присутніх про критичну ситуацію, що склалась навколо питання оплати праці державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, проведення комплексного реформування державного управління, в тому числі і реформи оплати праці державних службовців, передбаченої в Законі України «Про державну службу» № 4050-VI від 17.11.11 р.

Доцільність прийняття Закону ще у 2011 році, за законодавчою ініціативою Президента України, полягала в необхідності забезпечення функціонування в Україні професійної, політично нейтральної, ефективної державної служби та створення, зокрема, правових передумов для підвищення рівня соціального й матеріального захисту державних службовців.

 

Крім того, створення системи професійної та ефективної державної служби, яка передбачає встановлення гідного рівня заробітної плати її працівникам, є пріоритетним напрямком, визначеним Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

 

Проте, відповідно до рішення Уряду розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу», що передбачає зміни до статті 46 розділу VІ «Оплата праці, заохочення і соціальні гарантії державного службовця», зокрема зменшення закріпленої у Законі норми мінімального розміру посадового окладу на найнижчій посаді державної служби з «не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати» на «не менше 1,2 розміру мінімальної заробітної плати».

 

Голова Молодіжної ради Ігор Воложанін наголосив, що запропоновані зміни нівелюють очікувані від реформи результати в частині оплати праці державних службовців, та суперечать основним принципам комплексного реформування державного управління. Також, вони зменшать показник залучення найбільш талановитої та обдарованої молоді на державну службу, що в свою чергу не дозволить отримати очікувані результати від впровадження та реалізації Державної цільової програми розвитку державної службу до 2016 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2013 року. І, найголовніше, ці зміни унеможливлюють створення належних умов для діяльності держслужбовців, оскільки для них заробітна плата – це єдине джерело існування.

 

Про важливість ведення соціального діалогу між Урядом, роботодавцями та профспілками наголосила Алла Ракша.

Членами Молодіжної ради запропоновано за підсумками засідання направити звернення Прем’єр-міністру України М.Я. Азарову стосовно критично низького рівня заробітної плати працівників, що працюють на посадах державних службовців, проханням передбачити у проекті Держбюджету України на 2014 рік видатки на оплату праці державних службовців у повному обсязі згідно із Законом України  № 4050-VI від 17.11.2011 «Про державну службу» та кошти для реалізації реформи оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування, що свою чергу забезпечить гідний рівень оплати праці працівників, на яких покладені обов’язки виконувати функції держави.

 

Всі учасники «круглого столу» підтримали зазначену ініціативу Молодіжної ради та Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України.