MG 2217

 

З метою відзначення Міжнародного дня боротьби з бідністю 18 жовтня ц.р. у приміщенні Українського дому "Перемога" відбулися обласні профспілкові збори на тему: "Гідна праця – основа соціального добробуту та економічного прогресу". У них взяли участь заступник голови Федерації профспілок України Кондрюк С.М., перший заступник міського голови Бицюра Л.О., керівник апарату Тернопільської обласної ради Дулеба І.Б., начальник відділення НСПП в Тернопільській області Шершньова Н.М.

        Відкриваючи зібрання, голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний обґрунтував основні причини, які лягли в основу прийняття президією обласної ради профспілок рішення про проведення обласних профспілкових зборів, ознайомив із ситуацією, яка сьогодні складається із виплатою заробітної плати, зайнятістю та забезпеченням інших прав і гарантій працівників на підприємствах та в організаціях області.

Присяжний А.В. констатував:

 

Ринок праці

       За методологією МОП рівень безробіття в Тернопільській області поступово знижується, хоча і залишається одним із найвищих в Україні (10,7 %). Однак за звітними цифрами створення щорічно більше 15 тис. робочих місць, ховається негативна тенденція зменшення середньооблікової чисельності штатних працівників та кількості застрахованих осіб. Для наглядності: середньооблікова чисельність штатних працівників в області на 01.01.2010 року складала 179 тис. чоловік, 01.01.2011 – 176 тис. 01.01.2013 р. – 172 тис. чоловік.

         А тому, до проекту Територіальної угоди на наступний період ми пропонуємо соціальним партнерам передбачити зобов’язання із щорічного збільшення середньооблікової чисельності штатних працівників.

 

Рівень заробітної плати

         Зрозуміло, що рівень заробітної плати бюджетників залежить, в першу чергу, від рішень Верховної Ради та Уряду. Однак відсутність обласного бюджету на 2013 рік обмежує можливості установ і організацій у здійсненні заходів з підвищення заробітної плати, оплатою щорічних відпусток, надання матеріальної допомоги на оздоровлення тощо.

         Неодноразові письмові звернення профспілкових органів до депутатів обласної ради, керівників місцевих організацій політичних партій, членів обласної виборчої комісії до бажаних результатів не привели.

         Рівень заробітної плати у виробничій сфері значною мірою залежить від ефективності соціального діалогу між роботодавцями і профспілками на виробничому рівні через систему колдоговірного регулювання.

         Однак в області лише у кожному п’ятому колективному договорі тарифна ставка робітника І-го розряду вища мінімальної заробітної плати.

         Тому профспілкова сторона вноситиме пропозицію встановити у Територіальній угоді регіональний коефіцієнт співвідношення тарифної ставки робітника І-го розряду небюджетної сфери до мінімальної заробітної плати. Подібна практика вже має місце в окремих регіонах України.

        

Заборгованість з виплати заробітної плати

         Не подолане в області таке прикре явище, як заборгованість з виплати заробітної плати. Більше того, порівняно з початком року вона має тенденцію до зростання (з 7 до 10 млн. гривень). Переважна частина цієї заборгованості зосереджена на підприємствах державної і комунальної форм власності.

        Причиною затримки є несвоєчасна оплата з бюджетних коштів за виконані державні замовлення.

         Яскравим прикладом цього є ситуація у філіях ДП «Тернопільський облавтодор». Внаслідок дебіторської заборгованості за виконані дорожньо-ремонтні роботи на суму більше 30 млн. гривень працівникам виплачено заробітну плату лише за травень-червень 2013 року

         Звернення обласної ради профспілок з цього приводу до Кабінету Міністрів України, ДП «Укравтодор» поки що залишаються без відповіді.

         Окрім офіційно зафіксованої заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області є і прихована. І в таких випадках, на жаль, пасивну позицію займають окремі профспілкові комітети.

         Тому виборні профспілкові органи усіх рівнів повинні посилити громадський контроль за дотриманням трудового законодавства, ефективно захищати соціально-трудові права і гарантії членів профспілок. Адже у кожному трудовому колективі державного контролера не поставиш. А голови профкомів, як правило не звільнені від своєї основної роботи, відразу ж відчувають такі проблеми, як й інші працівники, на своїй власній кишені. Заробітна плата кожного працівника є його приватною власністю. Невиплата її роботодавцем практично межує з крадіжкою.

         Тому на часі стоїть питання законодавчого врегулювання посилення відповідальності роботодавців за затримку виплати заробітної плати, її «тіньову» виплату, приховану зайнятість і т.п.

        

Соціальний захист

         До існуючих соціальних проблем у 2013 році долучилися масові факти істотного прострочення термінів перерахування суб’єктам господарювання гарантованих виплат застрахованим особам через установи Державної казначейської служби.

         Зокрема, затримуються платежі на оплату витрат з тимчасової втрати працездатності та допомоги по вагітності і пологах. За останніми даними загальна сума не проведених платіжних доручень перевищує 8,2 млн. гривень, а термін затримки досяг 28 робочих днів. Є інформація, що в окремих колективах не оплачені листки тимчасової непрацездатності ще за серпень місяць.

         Подібна ситуація з виплатами із фондів соціального страхування від безробіття, а також від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, де сума заборгованості складає 1,9 млн. гривень.

         На звернення обласної ради профспілок до Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, ми отримуємо в кращому випадку теоретично-бюрократичні роз’яснення. І це не вина упраління, це його головний біль і проблема державного бюджету в цілому.

        

Охорона праці

         Більш-менш стабільними в області є показники з охорони праці та виробничого травматизму. Хоча за підсумками І-го півріччя 2013 року на виробництві травмовано 39 працівників проти 37 у 2012 році, в т.ч. 4 – смертельно проти 3 – у попередньому році.

            Крім того, турбує збільшення з 237 до 444 кількості підприємств, установ, організацій, які не провели атестації робочих місць за умовами праці, а також недостатнє фінансування заходів з охорони праці як у бюджетній, так і у виробничій сферах.

         Виступили профспілкові активісти, які порушували проблемні питання стану соціально-трудових відносин як в області в цілому, так і в трудових колективах зокрема.

         Учасники зборів зазначили, що профспілки налаштовані вирішувати проблеми шляхом соціального діалогу на всіх рівнях. Саме проведення зборів, а не мітингу на майдані, є свідченням готовності профспілкових органів до конструктивної співпраці.

           Учасники обласних профспілкових зборів прийняли резолюцію, у якій висунули цілу низку вимог до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, а також місцевих органів влади та роботодавців області. 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

РЕЗОЛЮЦІЯ

 

 

 Грицина Тетяна Миколаївна,

головний спеціаліст з організаційної роботи

  та навчання Тернопільської облпрофради

 

 MG 2228

 

 MG 2262

 

 MG 2249

 

 MG 2271

 

 MG 2280

 

 MG 2307

 

 MG 2334