fpu   flag

 

ЗАЯВА

Президії Федерації професійних спілок України з нагоди Дня соціальної справедливості

 

Соціальна справедливість – загальновизнана цінність сучасного демократичного суспільства, що закріплена в документах світової спільноти, зокрема в міжнародних пактах ООН. За рішенням 62-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, починаючи з 2009 року, 20 лютого проголошено Всесвітнім днем соціальної справедливості, який відзначається щороку.

Цього року 20 лютого в Україні вже втретє відзначатиметься День соціальної справедливості, запроваджений Указом Президента України від 4 листопада 2011 року № 1021 за ініціативи ФПУ.

У 2013 році Федерацією профспілок України за підтримки Мінсоцполітики було ініційовано проведення Тижня заходів з нагоди Дня соціальної справедливості, яке мало на меті привернення уваги суспільства до проблем у соціально-економічній, трудовій сферах, без вирішення яких неможлива побудова в Україні суспільства соціальної справедливості.

Позитивною тенденцією в цьому напрямі стало налагодження тісної співпраці Мінсоцполітики та Федерації профспілок України в роботі над усуненням в Україні соціальної несправедливості.

Першим кроком у цій роботі стало підписання соціальними партнерами у 2013 році Декларації соціальної справедливості: гідна праця та соціальний захист.

Зокрема, з метою реалізації домовленостей цієї Декларації протягом 2013 року:

- напрацьовано проект Концепції соціальної політики України до 2023 року, який наразі проходить опрацювання в наукових колах;

- ФПУ «виявлено зони соціальної несправедливості у сфері праці» та підготовлено Дорожню карту спільних дій Федерації профспілок України та Міністерства соціальної політики з подолання проявів несправедливості у сфері праці;

- започатковано спільну підготовку щорічної Національної доповіді щодо забезпечення соціальної справедливості, яка має бути орієнтиром у процесі формування економічної та соціальної політики держави;

- за ініціативи профспілок розпочато роботу над удосконаленням методики формування базового державного соціального стандарту – прожиткового мінімуму;

- уперше представники профспілок беруть безпосередню участь у підготовці доповіді Уряду про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Водночас в Україні ще залишається дуже багато проявів несправедливості, які гальмують розвиток держави та породжують невдоволення громадян.

Головними факторами такої несправедливості залишаються:

  • несправедливий розподіл результатів суспільної праці, що проявляється в заниженому щонайменше вдвічі розмірі середньої зарплати порівняно з європейськими країнами при однакових обсягах виконаної роботи та продуктивності праці;
  • невиправдано низька частка фонду оплати праці в структурі ВВП;
  • дискримінація в оплаті праці працівників бюджетної сфери, в тому числі працівників органів виконавчої влади;
  • значний рівень бідності серед працюючого населення; недосконала податкова система;
  • ручне управління соціальними виплатами.

Донині в основу державної соціальної політики України замість державних соціальних стандартів гідного життя і гідної праці покладено ідею соціальних мінімумів: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, прожитковий мінімум тощо. При цьому навіть офіційно встановлені розміри мінімальних державних соціальних стандартів і гарантій є заниженими.

Профспілки усвідомлюють складність завдань, що стоять перед країною в цей непростий час. Але переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, громадянського суспільства поставлені цілі щодо досягнення в Україні соціальної справедливості є цілком реальними.

Виходячи з переконання, що соціальна справедливість є запорукою збереження громадянського миру та соціальної злагоди, забезпечення збалансованого суспільного розвитку, ФПУ звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України із закликом про безумовне дотримання принципу со­ціальної справедливості під час проведення соціально-економічних реформ, вирішення стратегічних завдань для наближення України до найбільш економічно розвинених країн світу за рівнем та якістю життя.

Упевнені, що соціальний діалог між органами влади, працівниками та роботодавцями є запорукою ефективного вирішення соціальних проблем, забезпечення єднання суспільства на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня і якості їх життя, соціальної стабільності в державі.

Закликаємо інші громадські організації та бізнес долучитись до вирішення тих проблем у соціально-економічній і трудовій сферах, без розв’язання яких неможлива побудова в Україні суспільства соціальної справедливості, та сконцентрувати свої зусилля на забезпеченні прав та свобод громадян України, досягненні збалансованого суспільного розвитку, усуненні диспропорцій у доходах шляхом їх справедливого розподілу, зокрема через ефективну систему оплати праці та соціального захисту.

 

Президія Федерації професійних спілок України