Чимало воїнів – інтернаціоналістів Закарпаття, які свого часу брали участь у бойових діях на території Республіки Афганістан, нині працюють у різних галузях нашого краю – промисловості, сфері послуг, бюджетних галузях, виконують громадську роботу в профспілкових організаціях на місцях.

Голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Федорівна Повханич розповідає про профактивістів галузі – колишніх воїнів-афганців, яких обрано до складу профспілкових комітетів освітянських осередків,   показує матеріали про них.

З жовтня 1985 року по травень 1987 року проходив військову службу в Афганістані колишній заступник командира взводу, старший сержант Ярослав Баранюк – уродженець гірського села Богдан, а нині вчитель Видричанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Рахівського району. У складі мотострілецького підрозділу наш земляк виконував бойові завдання, прикриваючи прохід військових колон від Кабула до Саланга. Доводилося охороняти аеродром у Баграмі, брати участь у боях під час перехоплення ворожих караванів, зачистки території в гірській місцевості тощо. В одному з боїв був поранений … І ось уже понад 20 років Ярослав Юрійович Баранюк викладає предмет «Захист Вітчизни» та інформатику у Видричанській загальноосвітній школі, виконує профспілкову роботу.

Очолює профком Синевирської ЗОШ І-ІІІ ступенів у Міжгірському районі інший учасник бойових дій в Афганістані Василь Васильович Субота. Авторитетом і повагою колег по роботі за свою сумлінну працю на освітянській ниві, активну громадську діяльність користуються воїни - афганці: Василь Іванович Опаленик із Стричавської ЗОШ І-ІІ ст. Великоберезнянського району, Володимир Михайлович Ревть з Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району, Володимир Васильович Сінчак із Зняцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Мукачівського району, Карло Карлович Федак із Лозянської ЗОШ І-ІІ ст. Міжгірського району, Георгій Станіславович Матьовка, який працює у Великоберезнянському міжшкільному навчально – виробничому комбінаті, та інші освітяни.

Активно підтримує профспілкових активістів – учасників бойових дій в Афганістані і обласна організація профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського   харчування та послуг. За словами її голови Галини Іллівні Сваричевської, воїни – інтернаціоналісти Ярослав Емілович Делеган, Микола Миронович Козак, Михайло Іванович Немеш, Павло Янович Куруц працюють у структурах, які входять до складу об’єднаного профкому «Барва». Вони неодноразово нагороджувалися Подяками та матеріальною винагородою обласної галузевої профспілки.

Голова обласної організації профспілки працівників лісових галузей Володимир Миколайович Ільков зазначає, що в профспілковому житті найбільшого галузевого підприємства – Перечинського лісохімкомбінату активну участь приймають учасники бойових дій в Афганістані Іван Андрійович Бабич та Андрій Іванович Кость.

За поданням галузевих профспілок і клопотанням Закарпатської облпрофради з нагоди 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан та активну роботу в профспілках 10 воїнів – інтернаціоналістів нашої області відзначено Подякою Голови Федерації профспілок України.

 

На фото:

 

P1060560

- пам’ятник учасникам бойових дій в Афганістані в місті Ужгороді;

 

P1060564

 

- на меморіальній плиті – прізвища 54   закарпатців - воїнів – афганців, які загинули, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок.

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок