ДПЮ

 

         Надзвичайне випробування війною на далекій Афганській землі пройшов учитель ЗОШ № 11 міста Рівного Бугай Борис Васильович.

         Сьогодні він виховує молодь покоління у дусі патріотизму, виховує неприйняття війни, неприйняття вирішення конфліктів за допомогою зброї. Юнаки школи – неодноразові переможці загальноміських оглядів-конкурсів строю і патріотичної пісні «Червона калина». І згадує своїх друзів, хвилини тривоги і болю, що довелось пережить.

         Щемно і радісно – 25 річниця виводу радянських військ із Афганістану. Війна потихеньку відпускає, залишається згадка про звичайних афганців, їхню віру, їхню вдячність. Залишаються спогади про дороги серед пісків і барханів, остови спалених бетеерів…, прощання із загиблими.

         А ще – гори, таємниць заходу сонця, як на картинах Реріха, таємниці дуканів, афганських базарів, утаємничений уклад життя мусульман.

         Аналізують стратеги, дипломати, сидячи у теплих, затишних кабінетах, шукають помилки і винних. Трактують так, як вигідно їм… .

         А «афганці», що страждали і вірили, що змогли вистоять, згадують, згадують, чекаючи, коли ще якась «пільга» колотиме очі сучасникам, коли так легко промовлятимуть вуста незнаючих про можливість війни в Україні.

         Наближається чергова річниця… . Вирує життя. Біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам скорботна тиша … .

 

 

 

Слободян В.О., заступник директора з виховної роботи ЗОШ № 11,

учасник війни в Афганістані 1986-1988 роки