zaycev1

 

 

Зайцев В’ячеслав Іванович народився в Росії, на Уралі, в Свердловській області, потім з сім’єю переїхав жити в Україну, в місто Миколаїв. Служив прапорщиком у Миколаївському райвоєнкоматі Миколаївської області. У серпні 1986 року добровільно пішов служити в Афганістан. Чому так вирішив?

«Мені хотілося змінити своє життя, побувати як кажуть в «гарячих точках», перевірити себе. Жінці сказав про своє рішення, потім, коли вже все вирішив для себе. З Одеси для подальшого проходження служби літаком відправили спочатку в Ташкент, а потім в Кабул. Отримав призначення в 211 мотострілкову дивізію, яка дислокувалася в місті Кундузі на півночі Афганістану. Служив в ремонтно-будівельному батальйоні військової частини №88828 начальником секретної частини. Згадую бідність та убогість місцевих жителів, їх кишлаки і домівки з глини. До теперішнього часу пам’ятаю палючу спекоту, вітер з колючим піском. Питна вода була заіржавлена та брудна. Внаслідок захворів на гепатит, а потім і черевний тиф. Лікувався у госпіталі в Кундузі, а потім і в Кабулі. Для мене війна закінчилася 18 грудня 1988 року, за два місяці до виведення радянських військ з Афганістану. Нагороджений медаллю «За боевые заслуги», медаллю «От благодарного афганского народа», Грамотою Верховної Ради СРСР».

 

zaycev2

Зараз В’ячеслав Іванович працює головним бухгалтером в Миколаївській обласній організації профспілки працівників соціальної сфери. Він дуже чуйна і порядна людина, користується авторитетом і заслуженою повагою колег по роботі.

З нагоди 25-річниці виведення військ колишнього СРСР з республіки Афганістан Зайцев В’ячеслав Іванович нагороджений Грамотою ЦК профспілки працівників соціальної сфери України.

 

Лунгул Віктор В'ячеславович народився на Миколаївщині, в селі Великосербуловка Єланецького району. «В 18 років я був призваний до лав Радянської армії і проходив службу у Білорусії. В «учебке» отримав спеціальність машиніста пересувних дизельних електростанцій. А вже через півроку, у листопаді 1984 року, разом з моїми товаришами, рядовими солдатами, мене направили до Кабулу. Коли наш літак приземлився, ми побачили гори, кишлаки і вперше почули постріли. Ми, молоді хлопці, потрапили із мирної країни на місце бойових дій. Так для нас розпочався Афганістан. У центрі Кабулу ми жили біля палацу Аміну в військових палатках, перед якими установили металеві щити, щоб якось захиститись від шалених куль «духів».

lungul1

Через місяць нас направили в різні військові частини. Мене відправили в військову частину №71660, яка знаходилася в містечку Хайратон - невеликому поселенні на лівому березі Амудар’ї до якої упритул підступають піски Качакум. Запамяталася випадкова зустріч з братом. Я чекав на аеродромі літака в Хайратон, коли побачив свого брата. Він служив капітаном в Кундузі і теж повинен був летіти у свою частину. Війна нас всіх змінила і він спочатку не впізнав мене. Звичайно потім почали обійматися. Це було несподівано, приємно і зворушливо – побачитися тут, у пеклі війни.

В Афганістані я пізнав, що таке справжня чоловіча дружба, що таке мужність, честь, героїзм. Узбек Турсун Ахметов, росіянин Ігор Смирнов і я – українець стали трьома товаришами і кращими друзями. От так служили разом, підтримували один одного, допомагали у всьому до останнього дня служби. Разом нам пощастило і повернутися живими до рідних домівок у червні 1986 року.

Після закінчення Педагогічного інституту в 1990 році працював у Єланецькому райвідділі міліції, потім у черговій частині Управління внутрішніх справ Миколаївської області. Закінчив службу в чині підполковника міліції. Ця війна залишилися в моїй пам’яті на все життя тому хочу побажати всім здоров’я і мирного неба. Нехай всі політичні конфлікти вирішуються тільки мирним шляхом».

lungul2

Сьогодні Віктор В’ячеславович працює головним спеціалістом з питань запобігання та виявленню корупції в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області та проводить активну роботу по організації різних спортивних змагань.

 За активну і плідну працю, особистий внесок у роботу первинної профспілкової організації та з нагоди 25-річниці виведення військ колишнього СРСР з республіки Афганістан він нагороджений Почесною Грамотою ФПУ. 

 

 

Головний спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу

Миколаївської обласної ради профспілок

Наталія Євстаф'єва