slide3

 

     Криворізька міська організація профспілки працівників будівництва і ПБМ обговоривши з членськими організаціями проект постанови Ради Федерації профспілок України «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах», повідомляє, що в цілому первинні профспілкові організації схвалили зазначений проект.

     Одночасно, були надані пропозиції щодо внесення доповнень до нього. А саме, було наголошено, що будівельна галузь є однією з фондоутворюючих галузей нашої країни, яка задіює в своїй діяльності ще біля п’яти галузей економіки. На жаль, рівень середньомісячної заробітної плати будівельників не високий. Наприклад, за лютий 2014 року:

  • - середньомісячна зарплата по Україні склала – 3189,00грн.,

   в тому числі:

       - по промисловості – 3698,00грн.

       - по будівництву – 2591,00грн.

  • - cередньомісячна зарплата за даний період по Дніпропетровській області – 3389,00грн.,

   в тому числі:

      - по промисловості – 4213,00грн.

       - по будівництву – 2246,00грн.

На рівень заробітної плати працівників будівельної галузі суттєво впливає такий чинник, як рівень середньомісячної заробітної плати при визначенні вартості будівництва. Згідно рекомендацій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на сьогоднішній день він становить 3400,00 грн. для визначення вартості будівництва із залученням державних коштів, що відповідає середньому розряду складності робіт в будівництві 3,8 при виконанні робіт у звичайних умовах.

Замовники недержавних форм власності (в м. Кривому Розі це здебільшого підприємства гірничо-металургійного комплексу) включають в кошторисну вартість будівельних робіт значно нижчий рівень зарплати – 2000-2500грн., в результаті чого заробітна плата в будівництві по Дніпропетровській області майже в 2 рази нижча від середньомісячної заробітної плати в промисловості.

         Вирішення даного питання є першочерговим для будівельної галузі. Негайне прийняття дієвих законодавчих актів з чітким визначенням обов’язкового рівня заробітної плати у складі договірної вартості будівельних робіт для замовників всіх форм власності, сприятиме підвищенню середньомісячної зарплати працівників будівельної галузі, зупиненню тіньової виплати зарплати, збільшенню відрахувань до Пенсійного Фонду і до бюджету , що в свою чергу сприятиме збільшенню рівня зарплати працівників бюджетної сфери.

           Таким чином, прошу внести до пункту «Пропозиції щодо вдосконалення законодавства» наступне доповнення: «Закріплення на законодавчому рівні обовязковості використання визначеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України обґрунтованого рівня зарплати при визначені вартості будівництва всіма замовниками, незалежно від форм власності».

 

Голова Криворізької міської організації профспілки

працівників будівництва і ПБМ

 

О.І.Фарафонова