flag

 

Профспілка працівників освіти і науки України категорично засуджує військову агресію з боку Російської Федерації в Автономній Республіці Крим.

Україна – багатонаціональна держава, де мирно живуть та співіснують понад 100 національностей. За 23 роки незалежності України не зафіксовано жодного конфлікту на етнічному ґрунті, що свідчить про високу громадянську свідомість та повагу до прав кожної нації.

Кримський півострів є невід’ємною частиною нашої держави. Спроба відділення цієї частини суверенної території України – це не тільки порушення норм міжнародного права та гарантій безпеки нашої держави, це спроба знищення демократії та свободи, яку виборов український народ.

Фундаментальні права людини, демократичні цінності та повага до територіальної цілісності держави – це принципи мирного співіснування та міжнародних відносин.

Профспілка працівників освіти і науки України наголошує, що освіта завжди була об’єднавчою силою усіх національностей.

Освіта – суспільне благо і основне право людини, яких вона домагалася протягом багатьох століть. І саме знання та освіта мають стати тією потужною зброєю, яку можна сьогодні використати, щоби зберегти мир і спокій у нашій країні.

Профспілка працівників освіти і науки України звертається до Інтернаціоналу Освіти, Європейського комітету профспілок освіти, зарубіжних профспілкових освітянських організацій із закликом підтримати прагнення народу України жити у демократичній та вільній країні.

Закликаємо згуртувати усі наші сили разом із практичною допомогою міжнародних інституцій, аби захистити суверенітет та територіальну цілісність держави. Сподіваємося, що ця підтримка буде активною, матиме сталий і конкретний характер.

Профспілка працівників освіти і науки України глибоко переконана, що будь-який конфлікт у ХХІ столітті можна вирішити виключно мирним шляхом без застосування військової сили та за участі міжнародного посередництва.

Сьогодні як ніколи необхідне єднання освітян усіх країн задля допомоги українській нації пройти через цей неймовірно важкий період, коли країна опинилася на загрозливій межі між миром і братовбивчою війною.

Не можна допустити, щоб пролилася кров мирних людей, а Україна як держава була піддана ризику втрати своєї територіальної цілісності та суверенітету.

 

Президія Профспілки працівників освіти і науки України